2013. február 25., hétfő

Hatalom és élet


Az Európai Bizottság szankciós hatalmát akarja növelni

A Európai Bizottság és az Európai Parlament  megtalálta egyezségét a «two pack»-re, a már létező ellenőrző rendszerre vontatkozóan. A «six-pack» azoknak az országoknak szól, amelyek nem tarják be a deficit- és adósságkritériumokat. A legutóbbi költségvetési paktum, a TSCG (GPUSKK) az «aranyszabályra», az egyensúlyra kötelez az eurozónában.
Ezen országok már idén, az első félévben kötelesek a Bizottsággal megtárgyalni jövő évi költségvetési  orientációjukat. Ezután a  «two pack» értelmében a 2014-es költségvetést kötelesek a Bizottságnak benyújtani 2013. okt. 15-ig, akkor is, ha azt a nemzeti parlament még meg sem tárgyalta. A Bizottság az ezt követő két hétben módosításokat kérhet, amelyeket bemutatnak a parlementnek;  ennek joga van elutasítani, de ezesetben vállalnia kell a szankciókat.
Ahhoz, hogy a Bizottság az Európai Parlament beleegyezését megszerezze, a TSCG elfogadtatásának módszerét vette elő: megígérte, hogy a gazdasági intézkedései  a növekedést fogják célozni.
A «two pack» megerősített ellenőrzést irányoz elő azon államok számára is, amelyek - mint Görögország és Portugália – pénzügyi segítséget kapnak. Az Európai Parlament ellentételezésként azt akarta, hogy  jöjjön létre egy alap az adósság  összevonására, ez elutasításra talált, viszont munkacsoport alakult a kérdés kezelésére.

Egy menedzser azt állítja, a Goodyear munkásai «napi három órát» dolgoznak

 

 

A Titan international menedzsere, Maurice M Taylor, febr. 8-án levélben válaszolt a francia termeléshatékonysági miniszternek, amelyben elutasítja annak ajánlatát, az amiens-i bezárásra ítélt gumiabroncsgyár átvételére.

Ebben a levélben, a Les Échos tudósítása szerint, Taylor ezt állítja «a Goodyear több mint 4 évig próbálta megmenteni a munkahelyeket Amiens-ben, amelyek a legjobban fizetőek közé tartoznak, de a kormány és szakszervezetek csak vitáztak». Ő maga is «többször látogatta az üzemet. A francia bérmunkások magas fizetést kapnak, de csak három órát dolgoznak. Egy órát pihenéssel és étkezéssel  töltenek, 3 órát beszélgetnek és három órát dolgoznak».

Taylor összefoglalta: «Megőrizhetik az úgynevezett munkásaikat. A Titant nem érdekli az amiens-i üzem.»
Véleményére számtalan felháborodott és méltatlankodó reagálás érkezett.

A túlzott eladósodás gyökeret ver a bérből élő aktívak esetesén is 

 

A Banque de France két tanulmányban is foglalkozik a gonddal. 2011-ben 220 000 dosszié tartalmazta a túlzottan eladódosottak ügyeit, ebből 202 874-et fogadtak el.
50 %-uknak nincs munkahelye (munkanélküli:. 25,6 %, hosszú betegség: 10,3 % ; képzettség nélküli: 11,3 %), növekszik az aktívak aránya: 39 %.
10-ből 8 bérlő (78,6 %). Szintén 8-nak a 10-ből egyenlő, vagy kevesebb a jövedelme havi 2 000 eurónál.
Többségük  (64,2 %) egyedülálló és 55,5 %-uk nő.
A gazdasági miniszter, Moscovici és a fogyasztási miniszter Hamon szerint a kormánynak szándékában áll a jelenség elleni küzdelem, országos hitelregisztráció felállítását tervezi, amelyről konzultációt nyit. Az előző parlamenti többség által felvetett tervet is előveszi, amelyet az Információs és Szabadságjogi Országos Bizottság nem fogadott el annak idején.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.