2013. február 26., kedd

Megállapodott az Audival a kormány


 


Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a kormány és az Audi Hungaria Motor Kft. A Parlamentben tartott keddi aláírási ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy az Audival létrejött megállapodásnak köszönhetően Magyarország jó eséllyel állja majd az európai adó-, költség- és technológiai versenyt.
 
Különleges beszámolónkban gondolatait is közöljük.

Az Audi és általában a vezető német ipari cégek, valamint a magyar kormány felfogása a modern gazdaságról egybeesik - mondta beszédében a kormányfő. "Mi úgy gondoljuk, hogy az európai gazdaságban adó-, költség- és technológiai verseny lesz a jövőben is": adóügyekben a magyar kabinetnek, a költségekben a kormánynak és a nagy cégeknek együtt, a technológiában pedig a vállalatoknak kell versenyképeseknek lenniük - jelentette ki. Remélem mindenki felfogja, arról van szó, hogy az Audi fog minél kevesebbet adózni, nem a nép, nemámhogy itt adócsökkentéssel álljon elő valami éhségmenet. A költségversenyben álljuk a sarat, bár a mieinknél a román, bolgár, szerb munkás olcsóbb, de sebaj, letörjük ezt még! Az új munkatörvénykönyv keményen besegít…

Szólt arról is, hogy "az Audi úgy látja a jövőt, ahogy mi, magyarok is látni szeretnénk", vagyis nem egyszerűen egy nagy összeszerelő üzemként képzeli el Magyarországot, hanem "magas hozzáadott értékkel dolgozó és csúcsminőséget kibocsátó high-tech vállalkozások sűrű szövésű hálózataként is". Na, ez egy kicsit erős volt, hány hülye hiszi el, hogy az Audi nem extraprofitért jött ide bezárva az üzemeit nyugaton, hanem a mi szép szemünkért… De tagoltan mondom, úgy meggyőzőbbnek látszik, a szóvirágom úgyis kuszára sikeredett.

Orbán Viktor elmondta, hogy a megállapodás aláírása előtt megbeszélést folytatott az Audi vezérkarával, és áttekintették azokat a fejlesztéseket, amelyekről korábban állapodtak meg, valamint azokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a gyárnak helyet adó győri városrész újabb kapacitásokat tudjon befogadni. Ja ez jó volt, a haver a polgármester, le lett kötelezve az is! A győriek meg el vannak ragadtatva, csakúgy rajzanak majd a kapacitások – utóbb meg majd mondhatom: nem fejlesztés, hanem fejvesztés!

Az Audi nem egyszerűen egy gyár Magyarországon, "hanem az a gyár, amelyben a magyarok megbízhatnak" - vélekedett a miniszterelnök, amit azzal magyarázott, hogy az Audi az 1990-es években fektetett be nálunk, amikor még senki sem tudta, mi lesz Magyarországból, ráadásul 2010-ben, amikor beütött a válság Európában, az autógyár további magyarországi fejlesztést jelentett be. A kormányfő jelezte azt is, hogy az Audi évente mintegy másfél milliárd euró értékben vásárol termékeket Magyarországon működő beszállítóktól. Megbízunk, megmondta a Barroso is, hogyne, ennyi kedvezményt kapván egyelőre nem állnak odébb, az hétszentség. Ez a fordulatom, hogy ’90-ben még nem tudták, ez olyan spontánul jött mint a privatizáció, hahaha… átkozottul beletaláltam úgy csinálva mintha akkor még lett volna alternatíva… Össze kell persze kapcsolni az Audit a beszállítókkal, azok majd tapsolnak, hadd higyjék, hogy bazi nagy üzletnek néznek elébe!

Orbán Viktor úgy fogalmazott, az autógyártókkal kötött stratégiai megállapodások "mindig közel vannak a szívünkhöz", hiszen valaha Magyarország is gyártott autót, a magyar embernek pedig a saját kocsi és az a gondolat, "hogy bemegyek a boltba, és veszek egy autót", maga a szabadság. Vagyis az autógyártás és -tulajdonlás a magyar emberekben összekapcsolódott a szabadságvággyal - tette hozzá. Szavait azzal zárta, hogy a nyáron újabb gyáravatás lesz Győrben. Hát én speciel bemehetek az üzletbe és vehetek autót (de minek?), a többinek meg ott a LEHETŐSÉG az inflálódó 223 ezer Ft-os átlagkeresettel. Viszont azt jobban alá kellett volna húznom, hogy tulajdon, birtoklás egyenlő szabadság, szabadság… Bele kell verni a fejekbe - na majd a nyári gyáravatáson!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.