2013. február 8., péntek

"Nem hagyjuk!"- mi sem. Sem a fiatalokat, sem magunkat!


 



(MTI / Szigetváry Zsolt)

„Ma délben lejárt a Fórum Astorián megfogalmazott ultimátum, de az idén felvételizők és az egyetemek helyzete még mindig kilátástalan. A diszkriminált 16 szakon irreálisan magas ponthatárokat húzott meg a miniszter, az egyetemek finanszírozása pedig továbbra is megoldatlan” – áll a Hallgatói Hálózat (HaHa) közleményében. 

Szerintük a 2011-es keretszámokhoz akkor kerülünk a legközelebb, ha a miniszter ezeken a szakokon is 240 pontra csökkenti a jelenleg indokolatlanul magas minimumponthatárokat. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a finanszírozás megoldatlansága katasztrofális következményekkel fenyeget: évközbeni elbocsátási hullám, kifizetetlen közüzemi számlák és bezárt főiskolák. 

„Három hét múlva itt a felvételi jelentkezések végső határideje. Ma a felvételizőknek nagyon nehéz felelős döntéseket hozni. Mindeközben az öncélú államosítás a közoktatásban soha nem látott felforduláshoz vezetett. A pedagógusok fizetése nem érkezik meg időben, juttatások tűnnek el. Az iskolákból elhordták a bútorokat, monitorokat, kifogyóban a kréta és nem tudják, mikor vehetnek ismét” – írják. 

A Hallgatói Hálózat bemutatott egy általuk – a korábban megfogalmazott 6 pont alapján - készített megállapodástervezetet, amelyben az aláíró felek garanciát vállalnak arra, hogy ígéreteiket teljesítik. Ezt szerintük az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórumnak és a miniszternek kellene aláírnia. 

Felhívják a figyelmet, hogy február 11-én országos tiltakozás kezdődik. Demonstrálnak többek közt Debrecen, Pécs, Szeged hallgatói. Budapesten délután 3 órától a Deák térre szerveztek tömegdemonstrációt, „hogy együtt mondhassuk: nem hagyjuk!”. A hallgatók négy órától végigvonulnak a Károly-körúton, a Kiskörúton a Kálvin térig, majd az ELTE jogi karához mennek. Onnan a Szabadság-hídon átsétálnak Budára, ott végigmennek a Műegyetem rakparton egészen a Lágymányos kampuszig. Az útba eső egyetemknél rövid  beszédekre lehet számítani. A tervek szerint este nyolckor ér véget a demonstráció.
Kedden – miután az ELTE-ről kitiltották a hallgatói rendezvényt - a Sirály nevű belvárosi szórakozóhelyen másfél órás megbeszélést folytatott a HaHa és más civilszervezetek képviselőivel az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). Balog Zoltán miniszter ígérte meg korábban, hogy meghallgatja a civil diákszervezet képviselőit, de végül a sajtófőnökét és a kulturális parlamenti államtitkárát küldte el a szabadegyetemre.

Füzessi Károly, HaHa-aktivista gyakorlatilag terméketlennek értékelte a megbeszélést. Mint mondta, nehéz „úgy beszélgetni, ha az egyik oldal azt mondja, hogy Magyarországon a hallgatói szerződés intézménye röghöz kötést jelent, a másik oldal pedig azt mondja, hogy szó sincs erről”. Sérelmezte azt is, hogy miközben a Magyar Rektori Konferencia által közzétett konkrét, öt évre visszanyúló adatok szerint drasztikus pénzelvonás sújtotta a magyar felsőoktatási intézményeket, a kormány képviselői továbbra is azt hajtogatták, hogy nincs pénzkivonás.Az EMMI által küldött tárgyalópartnerek, Halász János kultúráért (!) felelős parlamenti államtitkár és Doncsev András sajtófőnök amúgy sem a legkompetensebb szereplői az oktatásirányításnak, nem is tudtak a konkrét kérdésekre válaszolni. Azt hangsúlyozták, hogy ők mindenkit meghallgatnak, és majd továbbviszik az ötleteket.

Január 21-én a kormány és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) nyolc pontból álló részmegállapodást írt alá. Ez rögzíti többek között, hogy létrejön a felsőoktatási kerekasztal, és hogy azon a 16 szakon - a többi között a jogász- és a közgazdászképzésben - is lesznek állami férőhelyek, amelyeken eredetileg csak önköltséges formában lehetett volna tanulni. Ezekre a szakokra azonban olyan „minőségi, minimumponthatárokat” állapítottak meg (465-470 pont), amelyek csak nagyon kevesek számára teljesíthetők.

A részmegállapodásról a HaHa úgy nyilatkozott, hogy az "kommunikációs trükközés" a kormány részéről, és a felsőoktatás további átalakítása "ebben a formájában kasztrófához vezet". A HaHa szerint továbbra is az a fő kérdés, hogy vajon valóban letett-e a kormány az önfinanszírozó felsőoktatás ideájáról. Az intézményi forráselvonás mindenesetre arra utal, hogy nem.
"Nem hagyjuk!" - mi sem. Sem a fiatalokat, sem magunkat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.