2013. február 3., vasárnap

Spanyolország: a kormányfő korrupciós ügye


 

Csütörtökön az El Pais napilap közzétette azokat a fotókópiákat, amelyek Luis Barcenas, a Néppárt volt kincstárnoka kézírásos dokumentumait tartalmazzák átölelve az 1990-2008-as pediódust. Ezek szerint a jelenlegi kormányfő, Mariano Rajoy különböző vállalati vezetők «adományaiként» évi 25 200 eurót tett zsebre 1997 és 2008 között. A Néppárt más vezetői is szerepelnek a listán.

Jan. 31. óta rendőrkordon védi Néppárt székhelyét a tüntetők százainak ostroma ellen, akik a városban is felvonulnak kezükben a korrupciót szimbolizáló borítékot tartva ilyen feliratokkal: «Elég! Mondjon le!». Az interneten, a «Change.org» honlapon petíció cirkulál, amely már 75 ezer aláírást gyűjtött össze: «Itt az ideje, hogy távozzanak azok, akik fekete pénzeket kaptak és befejezzék országunk nevének beszennyezését».

A felháborodással szemben Mariano Rajoy azt a «megoldást» választotta szombaton, hogy pártkáderei előtt tette közzé: «ezekben az időkben a párt minden vezetőjének fizetése és jutalmazása szigorúan legális volt».

Ez nem győzi meg az ország népét. Azt is szemére hányják, hogy nyilvános magyarázatot nem adott, sajtótájékoztatóján az újságírók kérdéseire nem válaszolt.

Az ügy nyilvánosságra kerülése idején az országnak az Unió trojkája és a Néppárt vezette kormány "szigorítási kúráját kell elszenvedje"; a munkanélküliség pedig eléri a 26 %-ot.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.