2013. február 8., péntek

Mire számítsatok, ha tüntetni mertek


 

2013.febr.07.

Tegnap a francia Florange-ból, a belga Liège-ből és Luxemburgból a vasasok mintegy 30 autóbusszal Strasbourgba mentek, hogy szakszervezeti delegációjukat támogassák a Mittal-dosszié keretében az európai képviselőkkel folytatott tárgyalásukban.

(Emlékeztetőül: Mittal bezárja üzemeit az eddig közpénzekből kapott támogatások, mérhetetlen profitja ellenére és delokálizálja olyan országokba, ahol olcsóbb a munkaerő, nagyobbak a kezdvemények, utcára téve dolgozók tízezreit.)
Az erőszakszervezetek azonban mindent elkövettek annak érdekében, hogy akadályozzák a demonstrációt. Már a határtól megállították és szisztematikusan átkutatták a buszokat petárdák és tárgyak után kutakodva, a helyszínen is nagyszámú jól felfegyverkezett rendőrség gumi- és elektromos  botokkal várta őket. A rendőri provokáció órákon keresztül akadályozta, hogy megközelítsék az európai parlamentet – mit is jelent az a szó, hogy demokrácia? –, két társunkat pedig csak késő éjjel engedték el ügyészi kihallgatás után…Ma reggel pedig megtudtuk, hogy a 14 sebesült között John David, a «galva 7» fiatal munkása gumilövedéktől elvesztette egyik szeme világát.
Az összecsapást átélt társaink, a jelen levő újságírók beszámoltak az eseményekről.
Milyen parancsot kaptak az erőszakszervezetek ? Kitől és miért ? Blokkolni a tüntetőket addig, amíg sebesültek, esetleg halottak nem lesznek?
Az FGTB vasasai másnap rosszul ébredtek, hányingerrel, sebesült kollégáikra emlékezve. Gondolnak a francia köztársasági elnökre is, a «szocialista» Hollande-ra, a belügyminiszterre – és azon városok polgármestereire, ahová az elkövetkező időbe menni akarnak… 
Milyen Európa az, amely meg akar szabadulni iparától, amely halálra ítéli állampolgárait? Milyen képviselők azok, akik fegyveresekkel fogadják a munkahelyükért, életükért küzdőket?
 
Igen, megmozdultunk, igen, dühösek vagyunk! Jogosan és nem fogunk elhallgatni!

(a brüsszeli és vallóniai vasasok)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.