2013. február 9., szombat

Kevés vagy sok?


 

Az AFP még 2012 decemberében jelentette, hogy az Európai Bizottság az európai uniós funkcionáriusoknak mérsékelt béremelést ajánlott: júliusig visszamenőlegesen 1,7 %-ot, ami az inflációt beszámítva 1,1 %-os reálbércsökkenésnek felel meg.

Az európai hivatalnokok bruttó átlagbére 5 ezer euró körül mozog. Béremelésük kalkulációja 8 állam hivatalnoki bérmintavételén nyugszik, ez alapján a nominális hivatalnoki bér Németországban 4,3 %-kal nőtt (reálbérben 2,3 %-kal), Franciaországban 1,8 %-kal (0,5 %-os csökkenés), az Egyesült Királyságban 0,9 %-os csökkenés (reálbérben -1,5), Olaszországban nem volt (a reálbér 3,5 %-kal csökkent), Spanyolországban 3 %-kal csökkent (a reálbér 4,7 %-kal), Hollandiában 1,9 %-kal emelkedett (reálbérben 4,3 %-kal csökkent) - mindehhez csatolják még a belgiumi és a luxemburgi mintát.

A 2012 végéig érvényes módszert és a funkcionáriusokat érintő (5,5 %-os) speciális adót erősen kritizálják. A Bizottság bejelentette utóbbi eltörlését 2013-tól, de mivel megegyezés nem született a tagállamok között, Maros Sefcovis biztos javasolta az eddigi rendszer meghosszabbítását egy évvel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.