2013. február 11., hétfő

Hírek és vélemények


 
A kormány által meghirdetett (a víz-, a csatorna-, a szennyvíz-elvezetési, a szemétszállítási, a palackosgáz- és a kéményseprési díjak) rezsicsökkentését



      természetesen kitörő örömmel kell fogadni, mivel az minden háztartás számára kedvezményt jelent.

      nem muszáj azonban akkora halleluját kiáltani, mivel az minden háztartás számára könnyítést jelent! Azoknak is, akiknek nem is volna igazán szükségük rá…

      szépséghibája a késedelem, merthogy a befizetetlen rezsiszámla-tartozás összege 76,5 milliárd forint 2013 januárjában

      Na meg: «Ma voltam a boltba és a kenyér árát felemelték! A teljes kiörlésű kenyér ára 30%-kal lett drágább,a fehér kenyérért meg 25%-kal kell többet fizetni! A többi pékárut már nem is kérdeztem, mert nem tudom úgysem megvenni. Érdeklődésemre, hogy miért lett drágább a kenyér, azt válaszolták: megkapták az energiaszolgáltatóktól az áremelkedésre vonatkozó levelet, és már nem tudják lenyelni ezt az összeget!».

      És: «Ha kisebb a bevétel, bezár néhány ügyfélszolgálati irodát, nem tartja karban a hálózatot. Adóforintokból fogják kipótolni. Csökken az áfabevétel, embereket küldenek el, vagy csak egyszerűen kisebb bért fizetnek, nem ruháznak be, csökken a késztetés az energiatakarékosságra, nő a beruházás megtérülési ideje, emelik a közületek által fizetendő díjat, nő az iskolák, óvodák, közintézmények  költsége (több állami támogatás kell), nő a cégek kis- és középvállalatok költsége, csökken a nyereség, viszik a céget Romániába.»

 
Szóval úgy vagyunk, mint Mátyás király meséjében a lány: hoztam is valamit, meg nem is…

De az mindenképpen felmerül az emberben, hogy ha az európai szerződések a deficit és az adósság mérséklésére köteleznek, a tőke terhei csökkentik, a munkaerő árát alacsonyan kell tartani a versenyképesség jegyében – akkor hogyan lehetséges megoldani, hogy ne a dolgozók terhei nőjenek?

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.