2013. február 9., szombat

Uniós költségvetés

A 2014-től 2020-ig szóló büdzsé végül 960 milliárd eurós lett, de az Európai Parlamentnek még jóvá kell hagynia

"Megvan! Az Európai Tanács elfogadta az évtized végéig szóló költségvetést. Megérte várni" - írta Twitter-üzenetében Herman Van Rompuy, az Európai Unió elnöke. A tagállamok kormány- és államfői hosszú, csütörtök délutántól tartó, több hosszabb-rövidebb szünettel megszakított ülésén végül elfogadták az unió 2014-20-as költségvetését. Végül több mint 25 órán át tárgyaltak a vezetők, és egy 960 milliárdos keretköltségvetésben állapodtak meg. Először fordult elő, hogy az előző büdzsénél kevesebb pénzt szántak, vagyis lényegében megszorítottak az unió vezetői.

Magyarország uniós pénzügyi támogatása csökken, de a befizetések arányában a második legtöbbet kapja vissza
 
Orbán Viktor a csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón szokásos populista modorában: "Forintban ez hat vasúti vagonnak megfelelő 20000 forintos bankót, euróban pedig egy teljes kocsinak megfelelő 500 euróst jelentene". Az egy főre jutó nettó pozíciót tekintve Magyarország Litvánia mögött a második. Orbán 7080 milliárd forintot említett, de szavaiból nem derült ki, hogy ebből levonta-e már a magyar befizetéseket, és azt a pénzt, amellyel a magyar költségvetés kipótolja a támogatást. Összehasonlítani azokat a pénzeket érdemes, amely nem tartalmazza a magyar hozzájárulásokat. A miniszterelnök mindenesetre a hét év alatt megszerezhető összeg nagyságát akarta hangsúlyozni.

Magyarország úgy indult neki az alkudozásnak, hogy mintegy 30 százalékkal kaphat kevesebbet, mint az előző hétéves ciklusban. Az általunk lehívható pénzek összege az eredeti költségvetési javaslat szerint 18,2 milliárd eurós (5100 milliárd forint) lett volna szemben a 2007-13 közti 25,7 milliárd euróval (7200 milliárd forintnál). Az eredeti javaslatot Van Rompuy novemberi ígéretében kétmilliárddal megfejelte, de a kormány erre akkor nemet mondott.
A BruxInfo számítása szerint is jól járt Magyarország, a tárgyalások végére sikerült 8-9 százalékra leszorítani a magyar támogatási szint csökkenésének mértékét. Az is kedvez Magyarországnak, hogy a beruházások maximális uniós társfinanszírozási rátája 85 (és nem 75) százalék lesz, és a közhatalmi intézmények (minisztériumok) kivételével költségként elszámolható lesz a vissza nem igényelhető áfa, akárcsak a jelenlegi pénzügyi időszakban.
Orbán a hazai pénzosztás módját is átszervezné. A jelenlegi felelőst, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget egy új szervezet váltja, amely tervező feladatait megosztja a minisztériumokkal. Az NFÜ-től a minisztériumokhoz kerülő irányító hatóságok döntenek majd az uniós források felhasználásáról - mondta Orbán Viktor a csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. A miniszterelnök kifejtette, hogy az még nem dőlt el, hogy a jelenlegi pénzügyi időszakot az NFÜ viszi-e végig, és az irányító hatóságok az új pénzügyi időszak kezdetén veszik-e át a ügynökség feladatait, vagy fokozatos átállás lesz, és a két struktúra egy ideig egymással párhuzamosan működik majd. A koordináció a Miniszterelnökséghez kerül - jelentette be Orbán Viktor.

1 megjegyzés:

  1. a Magyarország által a jelenlegi támogatási időszakhoz képest elveszített 4,6 milliárd euró jelenleg kb. 1400 milliárd forintnak felel meg. Magyarország a következő költségvetési időszakban a 2007-13 között rendelkezésre álló 25 milliárd euróval szemben csak 20,4 milliárd euróból gazdálkodhat. "Ez óriási veszteség. Ebből a pénzből el lehetne látni Pest megye teljes fejlesztési szükségleteit, vagy akár megépülhetne a Duna-Tisza-köze Csatorna is"

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.