2013. február 21., csütörtök

Az út szélén


 


Több mint százezren kerültek ki a munkanélküli-ellátás rendszeréből


 


A jelenlegi kormány a Széll Kálmán Tervben, majd a konvergenciaprogramjában tett vállalásai alapján radikálisan, három hónapra csökkentette az álláskeresési támogatás idejét. Ennek hatására 2013 januárjában már csak 87 ezer ember kapott ellátást az államtól. Az idei tervek szerint pedig már csak 59 milliárd forintjába kerül a kormánynak az e célú támogatás, azaz 79 milliárd forintot spórolnak. (2010-ben 138 milliárd forintjába került a költségvetésnek a 230 ezer ember álláskeresési járadéka vagy álláskeresési segélye.)

Ma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján jelenleg 650 ezer ember van a munkaügyi hivatalokban nyilvántartva, tehát 2010/2011-hez képest mintegy 140 ezer ember nem kap álláskeresési támogatást. Közülük sokan - 2010-hez képest 40 ezer fő - átkerülnek a szociális segélyezési rendszerbe. Más szóval az ő családi körülményeik olyanok, hogy jogosultakká váltak a rendszeres szociális segélyre, vagy a foglalkoztatást helyettesítő  támogatásra (22.800 Ft). Ez becslések szerint 8-10 milliárd forinttal növeli meg e kiadásokat.

Mintegy 100 ezer foglalkoztatott elvesztett minden állami támogatást, és csak azért maradtak a munkaügyi hálózatban, mert abban reménykednek, hogy kapnak valamilyen segítséget legalább az elhelyezkedéshez. Miután a munkaerőpiac stagnál, ezért számukra valójában csak annyi lehetőséget teremthet, hogy szerencsés esetben valamelyik közmunkaprogramba bekapcsolódhatnak.

Az adatok azt is mutatják, hogy minden bizonnyal van 330 ezer fő, akik nem jutnak közmunkához, segélyhez, vagy álláskeresési támogatáshoz sem. Számukra a gyakran már nem létező tartalékok felélése, a szezonális feketemunka (télen nagyon kevés) marad csak.

A fiatalok még rosszabbul állnak - Egész Európában az egyik legnehezebb helyzetben lévő társadalmi csoport a pályakezdőké. Ez alól Magyarország sem kivétel. A munkaügyi hivatalnál 73 ezer pályakezdő fiatalt regisztrálnak. Ez a szám 20 ezerrel nőtt 2010-hez képest, és ami a leginkább drámai, hogy megduplázódott azok száma, akik pályakezdőként először kerültek a rendszerbe (6 ezer főről 12.600 főre nőtt létszámuk). Azaz a mostani foglalkoztatási helyzetben az iskolapadból kikerülők szinte esélytelennek számítanak a munkahelyért zajló versenyben. Az ő helyzetük azért is nehezebb, mert nem kapnak álláskeresési támogatást sem.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.