2013. február 18., hétfő

Sztrájk lesz a Dunaferrnél

Sztrájk lesz a Dunaferrnél 

 A kollektív szerződés megkötésére jogosult két szakszervezet közül a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség szövetségi tanácsa hétfői ülésén elutasította az ISD Dunaferr Zrt. múlt pénteki bérfejlesztési ajánlatát és szerdától határozatlan idejű általános sztrájkot hirdetett. Arról is döntöttek, hogy a sztrájkkal egy időben „a nyomásgyakorlás egyéb eszközeinek igénybe vételére is sor kerülhet”. Közleményük szerint megtárgyalták a munkáltató pénteken átadott bérfejlesztési ajánlatát, és elutasították azt. Február 20-án 13 órától a Dunaferr Társaságcsoport területére hirdetett határozatlan idejű általános sztrájkot megtartják. A tárgyaláson részt vett a Dunaferr Ifjúsági Szervezet képviselője is, aki elmondta, hogy szervezetük a keddi választmányi ülésen alakítja ki álláspontját az ajánlatról, a két szakszervezet az ifjúsági szervezet véleményének ismeretében kedden átadja a választ a munkáltatónak.
Az ISD Dunaferr Zrt. vezetése múlt pénteken az eddigi 2,1 helyett 3,5 százalékos új bérfejlesztési javaslatot adott át a szakszervezeteknek a szakszervezeti szövetség korábbi 5,2 százalékos béremelési követelésére. A vállalatvezetés közleménye szerint egy középtávú együttműködés lehetőségét vázolták fel a szakszervezeteknek (eszerint a jövőbeni tárgyalások főbb pontja lehet a 13. és 14. havi bér kérdése, a modernizációs és felújítási projektek, a kollektív szerződés korrekciója az új Munka törvénykönyve változásainak átvezetésével, az inflációt figyelembevevő béremelés, a törzsgárda kötvény, valamint az érdekképviseletekkel történő együttműködés formáinak megtárgyalása).
A cégvezetés szerint a gazdasági válság az elmúlt öt évben súlyosan veszteséges gazdálkodásra vezetett a vállalatnál. Ettől függetlenül a menedzsment a tavaly kifizetett 3,1 százalékos alapbérfejlesztést követően az idei évre 2,1 százalékos alapbérfejlesztést javasolt. A bérfejlesztés mértéke mindkét évben a béren kívüli juttatásokra, valamint a szociális juttatások kategóriájába tartozó tételekre is vonatkozik. A menedzsment az idei 13. és 14. havi szabadságos és karácsonyi bér kifizetése helyett a felszabaduló 3,8 milliárd forintból az I. számú kohó felújítását tervezi. A javaslat szerint a két juttatást 2014-ben és 2015-ben fizetné vissza a társaság a munkavállalóknak.

A szakszervezet tudni szeretné, mikor kezdődik meg a kohó átépítése, és már 29 napja nem kapott erre választ. A szakszervezetek szerint a munkáltató az általa korábban javasolt 2,1 százalékos alapbérfejlesztést is a törzsgárda kötvény járadékának megszüntetéséből kívánja fedezni. A szövetségi tanács az idei szabadságos és karácsonyi bér átütemezését szintén elutasította.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség február 6-án jelentette be, február 20-tól általános sztrájkot hirdetett, mert tárgyalásra alkalmatlannak tartja és elutasítja a munkáltató 2013. évi bér- és szociális javaslatát, valamint reménytelennek tartja, hogy február 15-ig aláírják a bérmegállapodást.
 
((Az Index nyomán))
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.