2013. február 5., kedd

Az IMF nem diktál (???)


 


2013. február 04.

 

Az IMF, ahogy azt több alkalommal is hangsúlyozta, nagyon üdvözli a magyar kormány elkötelezettségét a pénzügyi kiigazításban, különösen a 2012-ben megtett lépéseket, de ahhoz, hogy ez a pénzügyi konszolidáció hosszú távú legyen, gazdaságpolitikai változtatásokra lenne szükség. Emellett szükséges a szerkezeti reformok folytatása is.

Az IMF képviselője emlékeztetett rá, hogy most fejeződött be Magyarországon a gazdaság éves felülvizsgálatához kapcsolódó látogatásuk – a felmérést a Valutaalap minden tagországában elvégzi. Ennek interneten is olvasható megállapításai kapcsán az irodavezető elmondta, álláspontjuk szerint a kormány tavaly valós elkötelezettségről tett tanúbizonyságot a pénzügyi egyensúly iránt, ami üdvözlendő. A finanszírozási lehetőségek oldaláról ezt határozottan támogatta a kedvező környezet, az enyhülő feszültség a világ pénzpiacain. Az ország gazdasági kilátásai ugyanakkor borúsak, részben szerkezeti okok, részben a gazdaságpolitika lépései miatt. „Ezért látnánk szükségesnek változtatást ez utóbbiban annak érdekében, hogy a magyar növekedés rövid, de még inkább hosszú távon is elindulhasson, ami az életszínvonalat is növelné és fenntarthatóvá tenné a fejlődést. A fenntarthatóság azt is jelenti, hogy a GDP-hez viszonyított államadósság határozottan lefelé tartó pályára kerül” – fogalmazott Irina Ivascsenko.

A szükséges lépések szerinte három pillére kell, hogy épüljenek, mondta: másfajta egyensúly kell a pénzügyi, költségvetési kiigazításban, az eredménynek fenntarthatónak kell lennie, hogy befektetéseket teremtsen, vagy legalább támogassa a befektetést, munkahelyteremtést, ami a gazdasági növekedés javulását hozza magával. Intézkedésekre van szükség a pénzügyi rendszer működésének helyreállítására, hogy a hitelezés meginduljon – újra csak azért, hogy támogassa a növekedést és lehetőséget adjon a további szerkezeti reformokhoz, amelyek pedig további lökést adnak a növekedéshez rövid, de még inkább hosszú távon – tette hozzá a Kossuth Rádióban Irina Ivascsenko, az IMF budapesti irodájának vezetője.
Tehát az IMF-nek alapjában megfelelnek a kormányintézkedések. Nem tetszik neki a bankadó – az állami bevétel enélkül még kevesebb – ;  «befektetéseket» kell teremteni – újabb kedvezményeket a tőkének – ; támogatni a munkahelyteremtést – alacsony bérekkel, kedvezményekkel – ; szerkezeti reformokat reklamál – tovább kell csökkeni a közszolgáltatásokat –, és majd a jólét lecsorog !!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.