2013. február 22., péntek

«Nem a PDSZ-be megyünk, hanem a PSZ-től el!»


«Nem a PDSZ-be megyünk, hanem a PSZ-től el!»

(egy pedagógus szakszervezeti felelős levele)

 

Attól a vezetőtől határolódunk el, akiről nem hiszem, hogy nevét valaha is csupa NAGYBETŰVEL fogják leírni – hacsak nem ő maga diktálja! Ez a szervezet az ő magán-legitimációja. Én/Mi ehhez nem adjuk magunkat.

Amikor szerveződtünk, a PDSZ-szel szemben pontosan azért választottuk a PSZ-t, mert nem éreztük politikailag elkötelezettnek, vállalható volt mindannyiunknak. Amit most a vezetés csinált, az nem  elköteleződés, hanem s…nyalás, az «államosítás» legitimálása.
Elmentem az értekezletre, hogy elmondjam: nem értünk egyet azzal, hogy a vezetésnek van szakszervezete, nem pedig a szakszervezetnek van olyan vezetése, amely kikéri a tagságvéleményét, és annak megfelelően tárgyal, dönt. Azaz a megállapodás aláírását is el tudnám [én] fogadni, ha a tagság többségének véleményét tükrözné. A tagságnak azonban esélye sem volt véleményt mondani!

Egy felkért előadó beszélt. Hallgattam a szöveget: a KIK-ről szólt, az új oktatási központokról. Folyamatosan dicsérte a KIK-et, bár "építő kritikai" megjegyzéseket is hozzácsatolt, de mindig megjegyezte, hogy a megállapodás ezért is sikeres. Mondom, miért hívták meg a KIK egyikvezetőjét? Nem az volt a beszélő, hanem a PSZ tárgyaló delegációjának az egyik tagja.

Szerintetek, ha (a tárgyaláson részt vevő) szakszervezeti vezető egy informatikai rendszer működésének bemutatásakor arról beszél a szakszervezeti fórumon, hogy: "egy gombnyomás után látható lesz, hogy kiket kell elbocsátani", és hozzáfűzi, hogy persze nem csak ezt,
de így milyen modern a rendszer; akkor ez  nem jelenti azt: tudja, hogy elbocsátásokra készülnek, de hangoztatni kell, hogy a megállapodás: SIKER?
Szóval, felálltam, és eljöttem.
A hallgatóság előtt  félhangosan megjegyeztem: "ez most eteti meg veletek a KIK nagyszerűségét".

Egy fickó megkért, hogy adjam meg az elérhetőségem. Mondtam, hogy mi most fogunk átlépni a PDSZ-be az egyezség aláírása miatt. Erre ő: ők is ezen gondolkodnak. Közben folyt  az apologetika óra.

Többségében a "felülről vezérelt" tárgyalási menetrend miatt, amelyet a megállapodás aláírása természetesen megerősített, iskolánk szakszervezeti csoportja úgy döntött, hogy kollektívan átlépünk a PDSZ-be.
 

(1) PSZ – a Pedagógusok Szakszervezete aláírta kormánnyal kötött megállapodást a reformról.

(2) A reform a Klebersberg-központokban (KIK) centralizálja és uniformizálja a közoktatást, önkényesen szabályozza annak tartalmát és folyamatát avitt, múlt századi kritériumok alapján.  

(3) PDSZ – a Pedagógusok Demokratikus Szövetsége nem írta alá az egyezséget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.