2013. február 10., vasárnap

Kína a világ elsőszámú kereskedője lett


 Reuters fotó

 


Kína megfosztotta az Egyesült Államokat a világ elsőszámú kereskedőnemzete címétől (az import és export összegében) a múlt évet tekintve.  A második világháború óta az USA-é volt ez a «cím», jelezte a Bloomberg.


Az amerikai import-export 2012-ben 3.820 milliárd dollárra rúgott (2.860 milliárd euró), míg Kínáé eléri a 3.870 milliárd dollárt. Egyébként pedig 2012-ben Kínának kb. 231 milliárd dollárnyi kereskedelmi többlete van az USA 728 milliárdjával szemben.

"K
ína gyorsan a világ sok országának legfontosabb kétoldalú kereskedelmi partnere lett", magyarázza a Goldman Sachs közgazdásza, Jim O'Neill. "Ha ebben a ritmusban folyik, az évtized végére sok európai ország szívesebben fog kereskedni Kínával, mint más európai partnerrel
."

A k
ínaiak a ’70-es évek végén fordultak a kereskedelem és a külföldi befektetők felé a mao ce tungi több évtizedes izoláltság után. Már 2009-ben a legnagyobb exportáló volt, míg az USA a legnagyobb importáló. Az amerikai gazdaság azonban kétszer nagyobb a kínaiénál. Az amerikai GDP 15 ezer milliárd dollárnyi, míg Kináé csak 7.300 milliárd dollár.


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.