2013. március 28., csütörtök

A ciprus válság vesztesei



Bizonytalanság, a gazdaság szakadékba zuhan, csökken a vásárlóerő, növekszik a munkanélküliség (a korábbi 10,7-ről máris 14,7 százalékra nőtt). A GDP leesik (Görögországban pl. 5 év alatt eltűnt az ország gazdasági teljesítményének ötöde). Privatizálniuk kell a még állami kézben lévő nagyvállalataikat, le kell faragniuk szociális kiadásaikat. A gazdasági visszaesés erősíti a kivándorlást. Mindezt állítólagos versenyképessége visszaszerzése érdekében kellene Ciprusnak megtennie. 

A lakosság nem tud elmenekülni; a munkanélküliséget, a szociális ellátások jelentős megnyirbálását, a közszolgáltatások romlását káosz követi.

Az IMF, az Európai Központi Bank és az eurócsoport (az eurózóna pénzügyminiszterei) hallatlan brutalitású programot kényszerített a ciprusi népre. Ciprus lakossága 1 150 000 fő, a két fő bankból 19 ezer dolgozót fenyegetnek elbocsátással - mintha Magyarországon egyszerre 150 ezer embert fosztanának meg munkájától...

Nicosiában többezren tiltakoztak a parlament előtt a program szavazása előtt. Az EKB ekkor pénzügyi/gazdasági blokáddal fenyegetőzött. Most a diákok nyugtalankodnak jövőjük miatt, az országház előtt: «Együtt megmenthetjük hazánkat!» és «Ki a trojkával Ciprusból!». 

Az eurócsoport vezetője az összes európai országot a Ciprusban bevezetendő intézkedésekkel fenyegette meg.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.