2013. március 22., péntek

Nagy-Britannia: szigorított költségvetés, tisztviselők sztrájkban


 


A brit pénzügyminiszter bemutatta 2013-as költségvetését. A köztisztviselők bére folytatólagos csökkenést mutat, mivel emeléseiket 2015-16-ig max. 1 %-on tartják.

A közkiadásokat 13 milliárd euróval csökkentik. Például a természeti katasztrófák elleni védelemmel megbízott  környezetvédelmi ügynökség, melynek az utóbbi időkben súlyosbodó árvizekkel kell megbirkóznia, 10 %-kal kap kevesebbet. Ugyanakkor, amikor a bérből élők társadalmi terhei nőnek, a tőkés vállalatok újabb előnyöket kapnak: a vállalkozások több, mint egyharmadának egyáltalán nem kell semmit sem fizetniük. A válllakozói adó átlaga, amely 52 % volt Thatcher idejében, tovább csökken, ma már csak 20 %.

A PCS tisztviselő szakszervezet a költségvetés bejelentésekor azonnal munkabeszüntetést hirdetett. Szakszervezeti források szerint 1 200 iroda érintett, közöttük a minisztériumok, múzeumok, a  munkaüggyel kapcsolatos hivatalok. A welsi parlament nem tudott összeülni, mivel a labour- és nacionalista képviselők nem voltak hajlandók a sztrájkőrség vonalának átlépésére, és csatlakoztak a sztrájkhoz. Újabb egynapos munkabeszüntetés várható áprilisban.

Abban a helyzetben, amely a gazdaság további visszaesését jelzi, még jónéhány megszorító intézkedés várható. Több újság gúnyolódik a sör adójának csökkentésén, címeikben így fogalmazva: "a költségvetés segít bánatunk italba fojtásában".  
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.