2013. március 22., péntek

Nemzetközi információk 116.sz. második rész


Nemzetközi információk
116. sz. (485) –2013. márc. 15. (második rész)

 

 

 

 

TUNÉZIA

 

 

“A kormány ugyanazt a politikát fogja folytatni”

 

Interjú Sami Tahrival, az UGTT szaksz. tömörülés főtitkárhelyettesével

 

 

        Tegnap Sidiben Amor Bouhajla helyi UGTT-felelőst olyan súlyos agresszió érte, hogy mentővel kórházva kellett szállítani. Egyre több az ilyenféle támadás, a biztonság hiánya…

 

        Tudatában vagyunk annak, hogy ezek strukturális támadások és folytatódni fognak. Olyan bandákról van szó, amelyek nem hisznek a demokráciában. Amikor dec. 12-én elfogadtuk, hogy vizsgálóbizottságot hozunk létre, tudtuk, hogy az eredmény eléggé behatárolható, mégis megtettünk, hogy ne lehessen azt mondani, az általános sztrájkkal zsarolunk. Dokumentumokat nyújtottunk be, bizonyítékokat, ezeket eltávolították. Jelentésünket elküldtük a kormánynak. Ha kell, nyilvánosan is bemutatjuk – gyakorlatilag bizonyos, hogy a kormány nem akar megszabadulni az agresszív miliciáktól.

 

        A forradalom kezdete óta az összes kormány erőszakot,  megtorlást alkalmazott a mobilizáció elsöprésére és a követelések elhallgattatására.

 

        A Ganusi I. és II. kormány, a Caïd Essebsi-kormány célja is a forradalmi folyamat leállítása. A Kasbah I. és II. mozgósítás, a fiatalok ülősztrájkja és a régiós megmozdulások esetén is megtorlás volt a válasz. Ami az ún. nemzeti egységkormányt illeti, azt választások legitimálták a forradalmi lendület alábbhagyása idején. Az erőszak alkalmazása azt jelentette, hogy véglegesen le akart számolni a forradalommal, hogy az emberek visszatérjenek a korábbi időszakhoz. S minden alkalommal, amikor az elégedetlenség feltör, visszatér a megtorlás is. Egyébként ez pontosan annyit jelez, a kormány képtelen a követelések megválaszolására. Egy év alatt semmiféle követelésre nem adott feleletet, semmiféle programja nincs a társadalmi feszülség megoldására. A kormány folytatja az előzőek politikáját, sőt, a közvetett adókat még meg is emelte, hagyja az infláció szabad nyargalását, az adósságot növeli.

 

        Az IMF nyomást gyakorol és követeli az új strukturális kiigazítási programot.

 

-         Így van, az IMF 12 pontos beavatkozási programot állított össze, ennek kétharmada szociális terület, tehát a dolgozókat érinti közvetlenül teherként.

 

        A tunéziai gazdaság rombadőlésének fő oka az adósság. Az UGTT kérte az eladósodás leállítását …

 

        Mégpedig két okból is. Az óriási kölcsönöket nem a gazdasági felemelkedésre, infrastrukturális beruházásra vagy berendezésekre használják. Nem lehet tudni, hogy mire mennek el. Egészen eddig semmiféle vizsgálat nem próbálta meg kideríteni, egyetlen dosszié nincs erről, pedig csillagászati összegekről beszélnek. Ezeknek a pénzeknek a sorsáról azonban tudnunk kell. Az eladósodás nem oldott meg egyetlen problémát sem, a munkanélküliség is csak növekszik. Az egész helyet átláthatatlan, a kölcsönt talán választási célokra használhatták, talán másra. Például tudjuk, hogy a milicistáknak 200 dináros ellátmány jut abból, amit a fiatal munkanélküleik is kapnak. A kölcsön olyan helyekről jön, mint pl. Szaúd-Arábia, Katar és Kuvait, a japánival összehasonlítva két-háromszoros kamattal.

 

        Súlyos fenyegetés támadt a régióban a mali francia beavatkozással, a fegyveres hordák cirkulálásával a Szahelben, Líbiában, Tunéziában és a dél-algériai be-betörésekkel…

 

-         Roppant veszélyes a helyzet. A terrorista bandákat államok finanszírozzák fegyverrel, logisztikai eszközökkel. A cél nyilvánvalóan Algéria, az algériai állam tisztában van vele. Egyébként a tunéziai kormány mindenkivel jó viszonyt épít ki – kivéve Algériát… Ezt csak akkor lehet megérteni, ha a Ennahda kapcsolatait nézzük  az amerikai kormánnyal, az öbölbeli országokkal; az iszlám címkét használva támogatja a térség feldarabolására törekvő erőket. A nemzeti egységkormány két pártja, az Ettakatol és a Köztársaságért Kongresszus (CPR) francia kártyával játszik.

 

 

HAITI

 

A Karibi Dolgozók és Népek Szövetsége (Association des Travailleurs et des Peuples de la Caraïbe)

 

GUADELOUPE, 2013. febr. 25.

 

A nemzetközi munkásmozgalomhoz!

A dolgozói jogokat védő szervezetekhez!

Karibi és amerikai társainkhoz!

A Megtorlás Elleni Nemzetközi Bizottsághoz!

 

Ismét hozzátok kell fordulnunk a haiti dolgozókkal való szolidarítás, a szakszervezetellenes megtorlások ügyében.

 

Megköszönve eddigi támogatásotokat a szabadzónákban elbocsátott szakszervezeti felelősök munkahelyi visszavételének követelésében, ismét akciót indítunk.

 

Mobilizáltuk a haiti szervezeteket a szociális minisztériumnál, az igazságügyi minisztériumnál azok beavatkozásáért annak érdekében, hogy a munkáltatók meghátráljanak és az elbocsátott szakszervezetisek mindnyájan visszakerüljenek helyükre. Bizonyos eredményeket elértünk, de néhány hete újabb támadás indult, újabb választott felelősök lettek áldozatai.

 

Pl. Kattia Paredes Moreno, a haiti CSI-CSA felelőse: «az MGA (SONAPI-PAP) szakszervezetnél 11 embert Port-au-Prince-ben a szabadzónában «visszahívtak», súlyosan sértve a szakszervezeti szabadságjogokat».

 

Batay Ouvryé tudatja, hogy a szabadzónai S&HGlobald cég vezetése megfélemlíti a szakszervezet létrehozásában közreműködő társainkat, azokat megfenyegette, ha «akciójukat» folytatni merészelik.

 

A CATH újabb felhívást bocsát ki annak érdekében, hogy visszavegyék munkahelyére Telina JEAN-t, a SYNOTHAG-CATH kincstárnokát. Elbocsátása sérti a haiti munkatörvénykönyvet, az ILO 87-es és 98-as konvencióit, melyet a haiti állam is törvénybe iktatott.

 

A nemzetközi munkásszolidaritás, a demokrácia, a haiti dolgozók és nép nevében, amelyeknek joga van jogos követeléseiért síkra szállnia, felhívunk Benneteket, támogassátok szolidaritási akciónkat, küldjétek el az alábbi levelet a megjelölt mail cimekre.

Testvéri üdvözlettel:

 

Robert Fabert  (atpc-caraibe@orange.fr), ATPC

 

 

 

«  NON A LA RÉPRESSION ANTI SYNDICALE ! !

Solidarité avec les travailleurs d’Haïti !!

 

Nous condamnons avec force les atteintes aux droits des travailleurs d’Haïti et de leurs syndicats dans l’exercice de leurs fonctions.

 

Nous nous adressons aux autorités de ce pays pour exiger le respect des prérogatives des organisations syndicales.

 

Nous exigeons la réintégration de tous les travailleurs licenciés et l’arrêt des discriminations, poursuites, brimades et intimidations á l’encontre des travailleurs et des militants syndicaux ;

 

Nous  encourageons les travailleurs d’Haïti á poursuivent la lutte pour le respect des libertés fondamentales»

 

A fenti tiltakozó levél elküldése:
 
- Président de la République d’Haïti, M. Martelly (a haiti köztársaság elnöke)
Postán : Palais national, avenue de la République Champs de Mars, Port-au-Prince, Haïti.
 
- Ministère des Affaires sociales (szociális ügyek minisztériuma)
Madame Marie-France Mondésir, Directrice du travail, Avenue Charles Summer, Port-au-Prince, Haïti.
Mail : mfrance11@yahoo.fr  Tél : 00 (509) 36 42 25 75 Par fax : (509) 23 80 84
 
Richard Lavallee (a Better Work Haiti felelőse) : lavallee@betterwork.org
 
Bureau de la mediation Mme Josseline Colimon Fethiere (ombudsman): josselinefethiere@yahoo.com
 
Henri-Claude Muller, Poitevien, CTMO-HOt, représentant du Premier ministre :
 
Másolat küldése: atpc-caraibe@orange.fr

 

 

USA

 

Költségvetési megnyirbálások automatizmusa

 

Márc. 1. óta a költségvetési megnyirbálások automatizmusa lépett életbe. Ez azoknak a brutális intézkedéseknek a legfrissebb  megnevezése, amelyekkel az USA uralkodóosztálya mélyíti el a válságot.

 

A 2013-as költségvetés 85 milliárd dolláros megszorítása forog kockán, egyenlően elosztva a szociális kiadások és a katonaiak között. Az automatizmust a 2011-es költségvetési ellenőrzési törvény teszi lehetővé, melyet a demokraták és a republikánusok nagy többsége megszavazott és az amerikai elnök ratifikált.

 

Obama volt az első, aki a költségvetési megszorítások védelmére kelt. Azt gondolta, ha a szociális és a katonai kiadások csökkentését összekötik, az a republikánusokat az ő deficitlefaragási «nagy konszenzusa» elfogadására ösztönzi.

 

Az Obama-terv, amelyet a Wall Street mélyen támogat, 3 000 milliárd dolláros költségvetési lefaragást irányoz elő a következő 10 évben (alapjában Social Security, a Medicare és Medicaid programokban), s ugyanakkor a 2 % leggazdagabb 1 000 milliárd dolláros adóemelését ígéri.

 

A 2011-es «költségvetési ellenőrzési törvény» büntetéseket tartalmaz az automatizmus nem teljesítése esetén, amellyel Obama a hagyományos republikánosokat akarta magának megnyerni a Tea Party-val szemben.

 

Amit látni kell, az osztályharc kifejezéseképpen a csúcsokon politikai válság lépett fel.

 

Obama és a demokraták azonban nagyon jól tudják, hogy nem tudják lenyeletni a tömegekkel a mérgezett pirulát, a dolgozóknak oly kedves szociális háló elvesztését.

 

Az uralkodó osztály Tea Party körüli szárnya olyanokkal, mint pl. a wisconsini kormányzó, Scott Walker, akik szinte verekedtek azért, hogy nyílt szembeállással legázolják a szakszervezeteket (melyek Obama mögött sorakoztak fel a legutóbbi elnökválasztáson), most meg vannak ijedve, hogy a szakszervezeti ellenállás lehet az a szikra, amely mint Wisconsinban, a munkásellenállás tüzét felgyújtja most már országos szinten is.

 

Az uralkodó osztály válságának következő szakasza máris a horizontra került. Márc. 27-én a kongresszus szavazni fog a kormány mandátumáról a pénzügyi év maradék részére. Ugyanazok az érvelések szerepelnek mellette is és ellene is…

Alan Benjamin

 

 

 

 

 

Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com

 

 

 

Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738 Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.