2013. március 4., hétfő

Osztályharc



Másfélmillió portugál tüntetett a «Grândola, vila morena»-t, az 1974 áprilisi forradalom dalát énekelve


 


A transzparenseken: «IMF, ki innen!», «A mi áldozatunk van a zsebükben!», «Elegünk van a ti adósságotok fizetésébő!».

Márc. 2-án másfél milló portugál tüntetett Pedro Manuel Passos Coelho kormánya ellen. A «Grândola, vila morena», az 1974 áprilisi emblématikus dala mindenünnen hangzott, csakúgy, mint «Egy, kettő, április három, mégegyszer!».

A «Que se lixe a Troika, o povo é quem mais ordena» («Tisztuljunk meg a trojkától,  a népé az utolsó szó») mozgalom, amely tüntetésre szólított, saját magát «a trojka elleni számos demokratikus irányzat  találkozási pontjaként» definiálja. A trojka a portugál költségvetés hetedik módosítását hajtja végre Portugáliában.  

A tüntetők szerint ők a nép, a kormánynak nincs legimitása, a néppel szemben cselekszik. Követelik elsőként lemondását, a szigorítások és a trojka uralmának befejezését. A nép szuverenítását hangsúlyozták, a népakarat teljesülését.  

Arménio  Carlos, a CGTP-IN szakszervezeti tömörülés főtitkára támaszkodva a tüntetésre azt nyilatkozta, hogy «a kormány jól tudja, sorsa hajszálon függ» és «akadály a megoldás előtt».

 

Franciaországszerte több mint 170 tüntetés várható a munkarugalmassági törvénytervezet ellen


 



Szakszervezeti közlemények szerint az országban a CGT és az FO szervezeti a mobilizációt márc. 5-re. A mozgalom elutasítja a munkarugalmasságra vonatkozó munkáltatókkal kötött egyezményt (accord MEDEF-CFDT), amelyet a CGT és FO nem írt alá jan. 11-én.
Becslések szerint több mint 170 tüntetésre kerül sor,  számos demonstrációt a tömörülések eegyüttesen hirdettek meg, pl. a közlekedésben, kereskedelemben, pénzügyben, energia- és bányaszektorban, honvédelemben.
A CFDT, amely aláírta a szerinte «a jogokat fejlesztő» egyezséget, kampányt folytat «igazat adva» azoknak, akik nem mennek tüntetni.
A Le Figaro  idézte a Sarkozy-kormány volt szociális tanácsosát, Soubie-t, aki  üdvözölte az egyezség aláírását. A német Der Spiegel  ebben Schröder «Agenda 2020» modellje felé tett első lépést látja. A Financial Times szintén utal a «rugalmassági biztonság német módon» megoldásra és az amerikai Wall Street Journal címe: «A francia munkáltatók megnyerték a munka rugalmasságát». A Journal du Dimanche publikálta a 100 parlamenti szocialista képviselőnek az egyezményt támogató felhívását.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.