2013. március 20., szerda

A francia felsőoktatás és kutatás elleni decentralizációs III. «aktus»


 


Az felsőoktatás és a kutatás ún. Fioraso-törvénytervezete, csakúgy mint az alapfokú oktatás Peillon-törvénytervezete  a jelenlegi decentralizációs III. aktus törvénytervezet részei. Az Informations Ouvrières márc. 21-i számában már közölt cikket az egyetemek regionalizálásának részleteiről.


♦ A jelenleg az államtanács előtt szereplő decentralizációs törvénytervezetet április 10-én kell a minisztertanácsnak elfogadni. 3 olyan cikkelyt tartalmaz, amelyek a felsőoktatásra és a kutatásokra vonatkoznak. «A régió fogja definiálni a régiós sémát, a működési elveket és az elsőbbségeket illetően.» A régiók fogják eldönteni az egyetemek létét a régióban, az orvosképzés numerus claususáról is ezek döntenek.

♦ A  FSU, CGT, FO, a felsőoktatási és kutatási Solidaires febr. 25-i közleményükben követelik a Fioraso-törvénytervezet azonnali elhagyását. Beszámolnak több megmozdulásról  ez ellen, ilyen pl. a besançoni egyetem  márc. 14-i mobilizációja a tanárok-diákok és szervezeteik egységében.

♦ Az Alliance des jeunes révolutionnaires ifjúsági szervezet szintén e törvénytervezet ellen foglal állást rámutatva a következményekre: «véget vet diplománk nemzeti jellegének, aláveti a piaci viszonyoknak azt», (…)  az oktatást a szakmai körök határozzák meg (…): annak tartalma a helyi munkáltatói érdekektől fog függeni.»

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.