2013. március 29., péntek

Franciaország


Franciaország: sztrájk az oktatásban az iskolai ritmus megváltoztatása és a Peillon törvénytervezet visszavonásáért


 



A CGT-hez, FO-hoz, SUD-höz  és CNT-hez tartozó  pedagógusszakszervezetek  tegnap újból sztrájkba hívtak, néhány megyében az SNUipp-FSU is csatlakozott az egységhez. Követelik az iskolai ritmus változtatásának és megújításának visszavonását.

Ezek az intézkedések vezetnek az egységes nemzeti oktatás megkérdőjelezéséhez, a helyébe bevezetendő helyi oktatási programokhoz. A szakszervezetek tárgyalást reklamálnak a pedagóguskövetelésekről, mivel a kormány által bevezetett költségvetési megszorítások erősen rontják élet- és munkakörülményeiket és a tanulókét is.

Párizsban egy hét alatt másodszor került sor sztrájkra, mivel a tervet megpróbálják keresztülverni - a tanítók, szülők hónapok óta tartó erős ellenállása dacára is.  Más nagyvárosok, a francia települések zömében 2013 ősze előtt nem próbálkoznak ezzel…

(A módszer különbözik a magyarországi etatizálástól, de célja ugyanaz: forráskivonás,  elbocsátások, a nem rentábilis iskolák bezárása, a közoktatás tönkretétele, mozdulás a magánszféra felé…)
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.