2013. március 3., vasárnap

Nemzetközi információk


Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése
114.sz. (483) –2013. márc. 1.

 
Olaszország

Ez az Európai Unió elutasítása, és egész Európa, nem csak Olaszország részéről”

(egy tévés újságíró a választások estéjén)

 

A febr. 24-25-i választások földrengésszerű hatása a politikai instabilitás útját nyitotta meg. Kétségtelenül, akármilyen formát is ölt, a szavazás mindenekelőtt az EU és trojkájának, annak az utóbbi időkben Olaszországra mért politikájának totális elutasítását jelenti.

 

Bersani Demokrata Pártja kis előnyhöz jutott a képviselőházban, Berlusconi jobboldala egy kicsihez a Szenátusban, Monti pedig tökéletes kudarcot vallott. Montit, aki most 10 %-ot kapott (az összes választó 6 %-át), az EU állította a kormány élére 2011 novemberétől, de Bersani és Berlusconi is támogatta a trojka diktátumainak végrehajtásában.

 

Az olasz dolgozók kimondták: elegük van Monti politikájából, aki a munkatörvénykönyvet «megreformálta», annak 18. cikkelyét megszüntetve lehetővé tette az elbocsátásokat, s a családok 30 %-át a szegénységi küszöb alá nyomta.

A távolmaradás 5 %-kal nőtt


Az elutasítás megmutatkozik a távolmaradás, az érvénytelen szavazatok számának növekedésében is, a Demokrata Párt és a PdL (Szabadság Népe) 2008-hoz viszonyított milliós szavazatvesztésében.

 
A Beppe Grillo vezette «Ötcsillagos mozgalom» listája, amely az összes párt és szakszervezet elvetésére alapozta kampányát, közel 25 %-ot kapott. A korrupció ellen lépett fel és egyáltalán nem egyértelműen: elutasította az eurót, de az EU-ban maradást nem. Meg tudta szerezni azok egy részének szavazatát, akik az összes bal- és jobboldali párt által támogatott szigorítás ellen foglalnak állást.


De ki kell mondani, hogy ez a «mozgalom» tökéletesen ellentétes a munkásosztály érdekeivel. A szakszervezetek és a pártok ellen ellen fordul, nem csak a korrupt vezetők ellen, mert a munkásosztály és a politikai demokrácia összes formáját meg akarja szüntetni. Listája tagjai már a választások napján azt nyilatkozták, hogy kevesebb képviselőt, a Szenátus megszüntetését, a közkiadások csökkentését részesítik előnyben – és akárkivel képesek összefogni ennek érdekében!


Az európai tőzsdék előbb nagy megkönnyebbüléssel fogadták a szavazóurnáktól távozók első közvéleménykutatásait, melyek a Demokrata Párt tiszta többségére utaltak. A PD a Monti által elkezdett refomok folytatása mellett kötetezte el magát. De az esti eredményeket a tőzsdék jelentős eséssel honorálták nyilvánvalóvá téve, hogy a kialakult helyzetben nagyon nehéz azt a stabil kormányt létrehozni, amely képes a trojka programjait megvalósítani: vagyis 50 milliárdnyi költségvetési plusz megszorítást az elkövetkezendő 20 évben.

 
Az európai biztos Olli Rehn már a választások előtt deklarálta: «Alapvető a közkiadásdeficit stratégiájának megtartása», Barack Obama pedig «Olaszország stabilitásának fenntartását» sürgette.


Az olasz napilapok az eredményeket kommentálva nyugtalankodnak: «Sokk, bénultság, ki kell találni egy új Montit, egy új technokrata kormányt.»


De a politikai instabilitás először is a dolgozói ellenállás eredménye és ebben az értelemben nem tudná legyőzni az sem, ha «gondviselő államférfit» találnának.

 
A választások eredménye tehát ellentmondásos. Vitathatatlan, hogy deformált módon ugyan, de a dolgozók és a lakosság kifejezte, hogy nem hagyja elveszni vívmányait, közszolgáltatásait, az országos munkaszerződéseket, a nyugdíjakat, stb. – s ez vezetett korábban Berlusconi, majd Monti bukásához. De a másik oldalról pedig semmilyen, a munkásosztály érdekeinek megfelelő, azonnali politikai megoldás nem kínálkozik. A pártok és koalíciók biztosan olyan kormány felállításával próbálkoznak, amely folytatja Monti és az Európai Unió politikáját.


Milyen politikai képviseletet a munkásosztály számára?

 
A feladat itt is az a küzdelem, amelyet a munkásmozgalom, az olasz szakszervezetek függetlenségéért kell megvívni az EU-val, a trojkával szemben, melynek elutasítása a függetlenség leglényegesebb pontja.

 
A trojka diktatúrája elleni tarragonai tanácskozásra való előkészületeink során már felmerültek ezek a kérdések. De még egy dolog megkerülhetetlenné vált: hol van a munkásosztály politikai képviselete, hol van a független politikai megoldás, hogy a számunkra kijelölt katasztrófát elkerülhessük?                 
                                                                                                                         Lorenzo Varaldo

 


 

Görögország

 

Levelezőnk

 

Febr. 20-án ismét sztrájk a trojka memorandumainak visszavonásáért

 

 

A GSEE és az ADEDY szakszervezeti tömörülések felhívására többszázezren válaszoltak és sztrájkoltak, tüntettek márc. 20-án újból a trojka 3 éve tartó memorandumai (szigorítási programjai) elutasítását kifejezve és az egymást követő kormányok ellen, amelyek ezeket megvalósítják.

 
Az akciónap, amelynek a szakszervezeti szövetségek (többségében a «szocialista» Pasokhoz fűződő) vezetése rutinszerű jelleget akart adni, mégis különleges körülmények között zajlott. Aznap a szomszédos Bulgáriában a dolgozók elzavarták a maffiózó privatizátort, Boriszovot, előző nap Athénban a görög kormány François Hollande-ot fogadta, aki támogatását hozta a memorandum megvalósításához és számos szektor (athéni metró, buszsofőrök, kórházi dolgozók) sztrájkokkal fejezte ki ragaszkodását a kollektív szerződésekhez és tiltakozik a sztrájkolókkal szembeni megtorlás ellen.
 
Az Európai Bizottság biztosa, Olli Rehn tudatában annak, hogy a kormány hajszálon függ, cáfolta az «alaptalan szóbeszédet», miszerint Brüsszel kérése lenne 25 ezer tisztviselő azonnali elküldése.

Vidéken a parasztság, amelyet szó szerint fojtogat az üzemanyagárak megugrása, úttorlaszokkal tiltakozik. A Syriza parlamenti csoportja vezetőjéhez szegezte kérdését egyikőjük: «Mit mondjak a többieknek? Görögország belépése óta az Unió tönkretett bennünket. Amikor még apám dolgozott a földjén, évi 70 ezer eurót termelt ki. Ma meg azt se tudjuk, miből tankoljuk fel a traktort! Elegünk van. Ezrek mentek tönkre. Mit mondhatok a többieknek?»

Minden társadalmi rétegnek elege van a kormányból, amely csak a trojkát és memorandumait képviseli. Febr. 20-án ez ki is fejeződött. A GSEE vezetője szintén kimondta: «Addig folytatjuk a harcot, amíg ez a politika érvényben van.»

De hogyan?

A dolgozók közül sokat teszik fel a kérdés: így, havi egy sztrájknappal eredményes lehet ez a stratégia?

 

Írország

 

Interjú

 

Thomas Pringle, az Ír Köztársaság független képviselője

 
Az ország északi részéről származó Thomas Pringle a parlamentben - Dáil Eireann - függetlenként lett képviselő. Nemrégen nyújott be az Európai Bírósághoz panaszt az Európai Stabilitási Mechanizmus törvényességét illetően.

Arról beszél most, mi indította a tarragonai munkástalálkozóhoz. csatlakozásra

 

2010 vége óta Írországban a trojka csinálja a törvényt a talpraállítás programján keresztül. A kormány közreműködésével, ideértve a Labour Partyt is, a trojka követeli a pénzügyi kiigazítást, amely a szociális hálót, az egészségügyi rendszert és azok jövedelmét támadja, akik a legrosszabbul fizetettek az országban. Még csak nem is a gazdaság fellendítéséről vagy annak megpróbálásáról van szó a hatóságok számára… Következménye, hogy 80 ezer fiatal emigrál évente, 450 ezer dolgozó munkanélküli, egy év óta eléri a 60 %-ot.


A talpraállítás programja 64 milliárd euró átutalását irányozza elő a bankok számára. Még benne vagyunk az ingatlanhiteli válságban, több mint 120 ezer lakás esetében több mint 3 hónapja nem tudják törleszteni a kölcsönt. Ez még inkább fojtogatja a gazdaságot, csökkenti a megrendeléseket.
 
A kormány vitális területeken is folytatja a privatizációs politikát, az energiaszektorban, erdőgazdálkodásban eladja az állami cégeket, amelyek pedig, ha megmaradnának a társadalom közszolgáltatási részeként, hozzájárulhatnának a fellendüléshez.

Febr. 9-én végül az ír szakszervezetek tüntetést hirdettek az adósság következményei ellen. A szigorítások és a banki adósságok ellen százezren tüntettek. De én azt gondolom, a felhívás ténylegesen a Labor party védelmére szolgált, amelyhez a szakszervezetek többsége tartozik.


A tüntetések előtt két nappal a kormány bejelentett egy egyezséget az Európai Központi Bankkal arról, hogy adósságot elviselhetővvé tegye. A volt Anglo-Irish Bank – melyet az ír nemzeti bank «fizetési meghagyásként» finaszíroz 2010 óta és az adófizetőknek 3,1 milliárdjába került évente –szélhámosok gyülekezete, amelyről az EU azt állította, csődje lehetetlen. Az egyezmény a fizetséget államadóssággá alakítja, a nemzeti bankra bízza és meghosszabbbítja visszafizetési határidejét 34-ről 40 évre. Ha az Európai Központi Bank megadja a hosszú időre szóló kötvényre szóló engedélyt, lehetséges, hogy deficitünk évi egy milliárddal csökken.

Hogy mi az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) szerepe ebben? 2012 júniusában a Tanács pontosította a banki és állami adósságok elválasztását. Az Anglo-Irish adósságával kapcsolatban világos a banki adósság államadóssággá változtatása a febr. 7-én született egyezségben. Az EKB deklarálta, hogy ha az ESM feltőkésíti az európai bankokat, az államoknak garanciát kell vállalniuk. Akkor ez nem államadósság mégis? Az ESM-et azért hozták létre, hogy a pénzügyi rendszernek és a bankoknak nyújtson védelmet, nem pedig az állampolgároknak. A végén még az ír bankok megmentése lesz a követendő norma egész Európában!

Az Írországi Népi Mozgalom képviselteti magát Tarragonában, és azt gondolom, ez nagyon fontos. Ez olyan válság, amely egész Európát érinti, és az európai népek szolidaritása alapvető ahhoz, hogy a hatalmat a népek szolgálatára kényszerítsük rá, nem pedig a bankokéra. Nem számíthatunk kormányainkra, csak egy európai szintű mozgalom tudja megváltoztatni ezt az irányt.
                                                                                                                                                            JP. Barrois

 

 

LA REUNION

Egy hete a fiatalok valóságos felkelése zaljik a szigeten

Nou vé un travay, un vré salèr pou nout dinité !”

(Munkát akarunk, valódi béreket, tisztes életet!)

 A fiatalság 60 százaléka munkanélküli. Szüleikkel, nagyszüleikkel próbálják kihúzni minden hó végéig, aprómunkákhoz jutni – de valódi munkaszerződés nélkül.

 Az egy évvel ezelőtti események után, amikor a legszegényebb negyedekből mentek ki az utcákra a fiatalok, Saint-Louis-ban minden újrakezdődött barikádokkal, a munkahely követelésével. Gyorsan csatlakoztak a családapák, családanyák is kisgyermekeik kiséretében. Kérték, hogy a kereskedők «szolidaritásból» csukják be üzletüket.

 Claude Hoareau polgármester (kommunista párt) szavaira reagálva, aki képletesen így szólt: «ha a gyerek nem sír, nem is kell megetetni», sem csillapodtak le a kedélyek. Rggel óta tüntetnek, a barikádon csak a mentő mehet át, beszélgetésre hívják képviselőiket, s a mozgósítás gyorsan terjed a sziget többi részén is. Portban a (kommunista) polgármester: «a fiatalság helyzete reménytelen, az anyagi és szociális biztonság hiánya miatt; a követelések jogosak». Azt kéri, hogy «az állam által garantált munkaszerződések száma emelkedjen, de legalább ne csökkenjen a 2012-es szint alá». De egyedül a helyhatóságok nem képesek a probléma megoldására. Saint-Leu polgármester-képviselője másokkal együtt a kormánytól kéri a garantált munkahelyeket – de ezek csak maximum hat hónaposak lehetnek a törvény szerint. A fiatalok nem kis, hathavi, önkormányzatnál végzendő munkát akarnak, hanem valódit, valódi vállalatnál, 1000 eurós bért, amiből meg lehet élni. A 18-35 év közötti fiatalok majd mindegyike családos, sokan diplomásak. Mindent megtennének egy valódi munkahelyért. A gyarmati kormányzat válasza mint mindig, a megtorlás, a rendőrök küldése, a «közrend» megsértőinek börtönbe zárása. A francia állam fél.

 Nyilatkozatok

Réunioni Trockista Csoport (GTR)

Támogatjuk a fiatalság mozgalmát. A polgármesterek szövetsége, képviselők javasolják a munkaszerződések egy évre emelését. De a munkáltatók minden akarnak, hogy La Réunion egyetlen szabadzóna legyen a még nagyobb profit elérésére. A gyarmati rendszer nem kínál megoldást!

Max Banon, a CGTR szakszervezeti tömörülés végrehajtóbizottsági tagja

A fiatalok 60 %-ának nincs munkája, hogyan ne lenne robbanékony a helyzet! A rendszer végére jutottunk. Nem a személyek cseréje kell, hanem a rendszeré!

Lorganizasion Popilèr po Libèr nout Péi (LPLP, Országunk Felszabadítási Népi Szervezete)

Nincs más megoldás, mint az utcákra menni, munkát követelni. 67 éves gyarmati történelmünkban a gyarmatosítók és helyi kiszolgálóik nyomorba döntöttek bennünket, a fiataloknak csak az elmenekülés maradt innen. A hathavi szerződések nem jelentenek megoldást. A fiatalságnak szerveződni kell, saját sorsát saját kezébe venni.

Réunioni Kommunista Párt (PCR)

«Azonnali intézkedésként javasoljuk, hogy 2013-ban legalább a 2012-es munkahelyi kvótákat biztosítsa az állam (…).

Töröljék el az önkormányzati és egyesületi, a vállalatoknál államilag garantált munkahelyek terheit.

Nyíljon széleskörű konzultáció a munkáltatókkal, szakszervezetekkel, stb.

 

GUADELOUPE


A gyarmati hatalom és képviselete az «intézményes fejlődés» és egyéb badarság jegyében megsokszorozza «kongresszusait»; a trojka zsoldosai a francia népet teszik tönkre és a közszolgáltatásokat a «területi reform» ürügyén, miközben folytatják háborújukat Maliban; bizonyos szervezetek, amelyek úgymond a dolgozók és a nép oldalán állnak, azt akarják elhitetni velünk, hogy nemzeti szuverenitásunk útjára léptünk; eközben pedig folytatódik szakszervezeti vezetőink üldözése legális tevékenységükben, és a 2009. márc. 9-i Bino-egyezmények teljesítése még mindig várat magára.

A dolgozók, a parasztság, a fiatalok gazdasági és szociális követelései szorosan kapcsolódnak a függetlenségért vívott harchoz és szükségszerűen a termelés magántulajdonán alapuló társadalommal való leszámoláshoz. Bármilyen «széles autonómia» adna-e lehetőséget minderre? Mi azt mondjuk tapasztalataink alapján, nem. A szakítás a gyarmatosító országgal elkerülhetetlen. Ugyanakkor felmerül a Karib-térség népeinek szabad szövetsége kérdése, nemzeteinek uniója – az ehhez csatlakozás körülményeinek meghatározása azonban egyedül a guadeloupe-i nép joga. A 2009-es nagy általános sztrájk idején merült fel az alkotmányozó nemzetgyűlés gondolata, melyben egy platformon találkoztak a szociális munkáskövetelések, a demokratikus és nemzeti követelések. Ez alapján folytatunk párbeszédet, kínálunk terepet, eszközöket.
                                                                                                                                                                           Viktő

HAITI

Lawond a Travayè é Pèp an Karayib’la  - Karibi dolgozók és népek szövetsége - Association for Workers and Peoples of the Caribbean - Asociación de los Trabajadores y de los Pueblos del Caribe

 
A nemzetközi munkásmozgalomhoz

A dolgozói jogokat védő szervezetekhez

Karibi és amerikai társainkhoz

A Megtorlás Elleni Nemzetközi Bizottsághoz

Ismét hozzátok kell fordulnunk a szolidaritás nevében, a haiti dolgozókat újból szakszervezetellenes megtorlás éri.

Megköszönjük eddigi lépéseiteket, támogatásotokat abban a harcban, amellyel sikerült az elbocsátott szakszervezeti felelősöket a szabadzónákba visszaintegrálni. Akcióitok a haiti nép mobilizációjával együtt meghátrálásra késztette a munkáltatókat, ha nem is mindenkit vettek vissza. Ma ismét jelzéseket kaptunk, szakszervezetek és aktivisták a megtorlás áldozatai. Mindez a haiti munkatörvénykönyvet, az ILO 87. és 98. konvencióját sérti.

A nemzetközi munkásszolidaritás, a demokrácia, Haiti népének jogai nevében, a szakszervezetek védelme érdekében fordulunk hozzátok.

Testvéri üdvözlettel:

Guadeloupe, 2013.febr.25.

                                                                               Robert Fabert (atpc-caraibe@orange.fr)

 

 
Tiltakozás küldése:
 
- Au Président de la République d’Haïti, M. Martelly  (Haiti Köztárság elnökéhez)
Postacím: Palais national, avenue de la République Champs de Mars, Port-au-Prince, Haïti.
 
- Au Ministère des Affaires sociales,  Madame Marie-France Mondésir, Directrice du travail (szociális ügyek minisztériuma, munkaügyi igazgató)
Postacím: Avenue Charles Summer, Port-au-Prince, Haïti.
Mail : mfrance11@yahoo.fr   Tél : 00 (509) 36 42 25 75 Par fax : (509) 23 80 84
 
Richard Lavallee, responsable Better Work Haiti : lavallee@betterwork.org (Better Work felelőse)
Bureau de la mediation Mme Josseline Colimon Fethiere : josselinefethiere@yahoo.com (ombudsman)
Henri-Claude Muller,Poitevien, CTMO-HOt, représentant du Premier ministre  (miniszterelnökségi képviselet)
PE président ctmo.hope@gmail.com          colorama haiti@yahoo.com
Másolatot küldjetek: atpc-caraibe@orange.fr

 

 

 
 Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com

 

Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738 Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.