2013. március 28., csütörtök

Franciaország



 

A munkanélküliség rekordot dönt… és újabb tömeges elbocsátásokat jelentettek be

 




Annak ellenére, hogy  a munkanélküliség rendületlenül emelkedik (februárban  3 millió 187 700 regisztrált munkanélküli, elérte az 1997-es januári rekordot),  François Hollande ismét megígérte, hogy 2013 végére megfordítja a folyamatot…  a « jövő szerződéseivel », a «generációs szerződéssel» és a «vállalati versenyképesség javítására» tett intézkedéseivel. 

Condat –ban (Dordogne), a Lecta-csoport lányvállalata 154 álláshely megszűnését jelentette be tegnap. 2012-ben  456 millió euró üzleti forgalmat bonyolított…

Fos-sur-Merben (Bouches-du-Rhône), a Kem One PVC-gyártó (ablakok, személygépkocsik) már nem is fizet.  A szakszervezetek szerint  25 ezer közvetlen és közvetett munkahely került veszélybe a domino-effektus miatt… A kormánynak kell «felelősségteljesen» cselekednie, mivel a munkáltatók «nem teljesítik kötelezettségeiket».

A CGT et FO újabb akciója a munkarugalmassági törvénytervezet ellen


 





A két szakszervezeti tömörülés tegnap publikálta, hogy tüntetésekre és tömeggyűlésekre hívnak a törvénytervezet elleni tiltakozásul ápr. 9-én, amikor a – hivatalos elnevezésében  «munkabiztonság» – szavazására sor kerül. A törvénytervezetet egyszeri olvasásban sürgősségi eljárással vizsgálja a két kamara.

A márc. 5-i széleskörű mobilizáción 200 ezren tüntettek A CGT a köz- és magánszféra dolgozóit, a nyugdíjasokat együttesen  hívja sztrájkba és demonstrációra.  Kommünikéje szerint  célja «a törvény létrejöttének megakadályozása», ezért folytatja találkozásait a parlamenti képviselőkkel, hogy kimutassa annak a dolgozókra rendkívül káros voltát és gazdasági hatékonytalanságát.  Az FO is hívja tagjait és aktivistáit. Megerősíti, hogy a törvénytervezet a szociális jogok csökkentését jelenti és szintén folytatja törvényhozók meggyőzését.

A törvény tervezetét a  «történelmi kompromisszum» néven emlegetett alkudozás előzte meg a szakszervezeti tömörülésekkel. A CGT és a FO nem írta alá, a CFDT viszont igen. Vezetője kijelentette, hogy május elsején nem fog a CGT-vel együtt fellépni, mivel annak toulouse-i kongresszusán inzultálták szervezetetét…

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.