2013. március 6., szerda

Detroit városa, az amerikai szimbólum a csőd szélén


 


Márc. elsején Rick Snyder, Michigan republikánus kormányzója pénzügyi szükségeljárást kezdeményezett a közel 15 milliárd dollárra eladósodott város ügyében.

A gépkocsigyártás hajdani fővárosában, az ’50-es évekkel összehasonlítva az USA negyedik legnagyobb városában, tízezrével bocsátották el a dolgozókat, nyomor, rasszizmus, feszültség, a biztonság hiánya maradt utána.  A nagy többségében afroamerikai lakosok a demokratákra szavaztak. Az ipar tönkretétele megfosztotta a várost a bevételektől, adóktól és a közszolgáltatás jelentős degradálásához vezetett.

A város mostani gondnokság alá helyezése azt jelenti, hogy a felügyelet bezárathat teljes szociális szolgáltatásokat, privatizálhatja a közjavakat, módosíthatja a helyhatósági alkalmazottak szerződéseit, stb. 

A  Detroit Free Press (márc.3.) több intelmet közöl: a város 5 milliárd dollárnyi orvosi segítséget gazdáljodjon ki nyugdíjasai számára, nyissanak önkéntes biztosítási alapot, ahhoz hasonlót, mint az UAW  gépkocsigyártó szakszervezete.  

A demokrata szenátor Coleman Young II nyilatkozata: «Ez egy rémálom. Azt gondolom, egyszerűen idejönnek és mindent eladnak, semmi nem marad, de még ezután is megmarad adósságunk.»
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.