2013. március 21., csütörtök

A magyar államadósság rekordot döntött


 


Soha nem látott összegre, összesen 21 630 milliárd forintra nőtt a magyar államadósság idén február végére.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) szerdán frissített adataiból kiderül, hogy ekkorára emelkedett a költségvetés bruttó államadósságának mértéke február végére. A mostani adat 200 milliárddal haladja meg a korábbi 2011 novemberi rekordot.

A magyar államadósság a második Orbán-kormány első, nem teljes évének végén elérte a GDP 81,8 százalékát, ha folytatódik a forint gyengélkedése, akkor nem kell sokat várnunk arra, hogy ezt a szintet most is elérjük.

Mindez azt jelenti, hogy a lakosságra újabb megszorítások várnak. Az Európai Unió szerződései előírják az adósság csökkentését, így a közszolgáltatásokban megint megnyirbálások várhatóak. Az egészségügy, oktatás, szociális háló, nyugdíj, rokkantellátás, munkanélküliek ellátása, állami alkalmazottak bére, önkormányzati támogatások, stb. területek fogják elszenvedni, tehát a teljes lakosságot érinti. A megszorítás nem «magyar specialitás», az EU teljes tagországi állományában folyik, sőt, azon kívül is erre kényszerít a trojka (EB-EKB-IMF), a népesség nagy többségét romba döntve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.