2013. március 13., szerda

Az antiimperialista harc Chavez után


Amit milliók kiáltottak az országban, «Chavez él, a küzdelem folytatódik!», kifejezi azt, hogy a venezuelai nép nem akar a multinacionális vállalatok és a bankok hűbérese lenni, kőolaját  nem akarja az amerikai imperializmusnak ajándékozni mint a múltban, amikor egy helyi kisebbség ezt tette és a nyomorban élő óriási többségnek csak morzsák jutottak. 
 
Venezuela elnöke, Hugo Chavez márc. 5-i halála brutális amerikai sajtóoffenzívát váltott ki, Obama rögtön deklarálta, hogy «Venezuela számára új fejezet nyílik.» Beavatkozási szándékát el sem rejtve, hozzátette: «az USA folytatja a demokratikus politikai elvek támogatását», amelyen azt kell érteni: a 2002-es puccsisták támogatását, akik Henrique Capriles, a következő elnökválasztás imperialista elnökjelöltje körül gyülekeznek.
 
 A nagysajtó «kommentátorai» és «specialistái» ócsárolják Chavezt. Pedig mégha nem is az imperializmussal szakító munkás-paraszt kormányt hozott létre Venezuelában, mégha az állami félgyarmati burzsoá struktúrát nem is semmisítette meg, még ha Chavez kereste is az imperializmussal való együttélés újratárgyalását, a pénzügyi tőke számára elviselhetetlen, hogy e 14 év alatt részben megszerezte a nemzeti szuverenitást a népi tömegek nyomása alatt Venezuelában és a régióban.
Még egyszer: szükséges volt ehhez, hogy a dolgozók, a fiatalok elhagyják azt a teret, amit az imperialista burzsoázia és szekértolói jelöltek ki számukra. Úgy, ahogyan 2002-en a puccs legyőzése idején.  
 
A dolgozók és az elnyomott tömegek független mozgalma az egyetlen garancia a nemzeti szuverenitás, a demokrácia és a szociális vívmányok megőrzésére. Ezért mondjuk ki:
«Nem hagyjuk el az antiimperialista egységfont politikáját, folytatjuk minden olyan intézkedés támogatását, legyen az akár minimális is,  amellyel a kormány továbblép az imperializmussal való szakítás útján, a helyi és az imperalista burzsoáziával szembeni védekezést, őrizve politikai függetlenségünket.
 (...) A szervezeti függetlenség védelmi vonala pedig kötelez az osztály politikai képviseletének, vagyis a független munkáspárt létrehozására.»
 
(A 4. Internacionálé pánamerikai irodája, 2013.márc.8.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.