2013. március 25., hétfő

Ausztrália-Ázsia Munkáskapcsolatok (AAWL)



Ausztrália-Ázsia Munkáskapcsolatok (AAWL)

Az australia asia worker links (AAWL) az utóbbi 30 évben köti össze a térség szakszervezeti és dolgozói szervezeteit. A globalizmus növekedése szükségessé teszi, hogy ezek a szervezetek közös nemzetközi akciókat folytassanak. Az AAWL vállalta annak a tanácskozásnak a megszervezesét, melynek «világszintű sztrájkőrség» nevet adta a leghatékonyabb stratégiák megtalálásáért és  alkalmazásáért.


Iraki kőolajipari dolgozók sztrájkja, tüntetése


A munkások Irak déli részén Bassorahban tüntettek bérük ki nem fizetése és a korrupció miatt. Szakszervezeti vezetőjüket,  Hassan Jumaa Awadot a térségben tapasztalható felkelésszerű eseményektől való félelmükben hatóságok sztrájk és tüntetés szervezésével vádolva próbálják a dolgozói jogokat kriminalizálni. A szakszervezeti vezetőt öt évig terjedő börtön fenyegeti amiatt, hogy a dolgozók jobb bér- és munkakörülményeiért síkraszálló mozgalomnak engedelmeskedett. Nemet a szakszervezeti mozgalom, a sztrájk megtorlására!


Győzelem a Honda kínai üzemében


Három évvel ezelőtt a Honda dolgozói Kínában sikeres sztrájkot hajtottak végre. A múlt héten ismét meg kellett védeni bérüket, vadsztrájkot kezdeményeztek tiltakozásul, mivel  az üzemi vezetés és a szakszervezet közleménye szerint csak 10,2 %-os béremeléshez jutottak volna. Elértek, hogy az 14,4%-os legyen a lakhatási támogatáson felül.

A Maruti Suzuki dolgozói mozgalmának hatósági megtorlása


A Maruti Suzuku dolgozói 2011-ben a New Delhi melletti Gurgaon ipari zónában sztrájkba léptek, melyet  keményen megtoroltak: több százan ülnek börtönben ma is. Az indiai munkásosztály saját felszabadításának mozgalmát  a letartóztatottak kínzásával, halállal fenyegetve emberrablással igyekszik megakadályozni a Maruti Suzuki vezetése a rendőrséggel karöltve. 13 letartóztatott bírósági feljelentést tett ellenük.

Elbocsátott török légiközlekedési dolgozók támogatása


2012 májusában a légiforgalmi sztrájkot tiltó törvény elleni tiltakozásul munkabeszüntetésbe kezdtek a török dolgozók. A török kormány által elbocsátott 305 visszavételéért nemzetközi kampány indult nemzetközi akciónappal, s mára a kormány visszavonta sztrájkellenes törvényét. Az elbocsátottakat mégsem vették vissza, a kampányt szakszervezetük folytatja, a múlt héten sztrájkőrséggel támogatta  a követelést.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.