2013. március 28., csütörtök

aawl mini-hírek



australie asie travailleur liens



 




Szíria két évvel később – hol van a munkásosztály?

Szíriában a brutális konfliktus két éve tart, a civil lakosság körében  rettenetes károkat okozva. A munkásellenállás a kezdettől fogva aktív, számos tüntetés és sztrájk jelezte. Napjainkban meggyengült a különböző reakciós és imperialista erő, beavatkozása folytán, de a dolgozói szervezetek többfrontos ellenállást folytatnak. A világ dolgozóinak nemzetközi  támogatása hiányzik…

Nemzetközi felhívás a textilipari dolgozók támogatására 

Sri Lankában egy helyi textilipari szakszervezet, a FTZ-GSEU nemrégen tüntetett a dolgozók és jogaik védelmében. Erre támaszkodva a IndustriALL világszervezet közzéadta felhívását «Verseny lefelé» címmel, melyben a textilszektor dolgozóit jogaikért egyesülésre és nemzetközi szintű szervezett harcra szólítja.


A malajziai migráns dolgozók tüntetnek jogaikért

Az utóbbi hetekben a migráns dolgozók sztrájk- és tüntetési hulláma zajlott bérköveteléssel és körülményeik javításáért. Mint másutt is, arra használják őket, hogy maradjanak olcsók és igénytelenek – mivel szervezettségük alacsony szintű, státuszuk, lakhatásuk ideiglenes. A tiltakozási hullám katalizátora, hogy a kormány a minimálbér emelését jelentette be, de ez rájuk nem vonatkozik.






 A bangladesi ruhaipari dolgozók folytatják harcukat a kompenzációért

A múlt évben Tazreenben a ruhaipari üzem kiégése volt a legnagyobb katasztrófa. Az áldozatok családtagjai a szakszervezetekkel kampányt folytattak, hogy fizessenek kártérítést a halottakért és sebesültekért. Nagyon fontos, hogy aktív és független szakszervezetek felügyeljenek arra, hogy a jövőben hasonló tragédiák ne fordulhassanak elő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.