2013. március 22., péntek

Körkép

 

Ciprus: a kormány a bankok megsegítésére a nyugdíjalapok államosítását vizsgálja


 


 

A Európai Központi Bank pénzügyi blokáddal fenyegeti Ciprust, ha az nem intézkedik a fizetőképesség fenntartása érdekében.

Ciprus már hétfőn köteles bemutatni Brüsszelnek  a csaknem 7 milliárd eurót érintő pénzügyi elképzeléseket, mellyel 10 milliárdos EKB-kölcsönhöz jutna a csőd elkerülése érdekében.

A parlament elhalasztotta a szolidaritáson alapuló állami és félállami nyugdíjak államosításáról, a gázkitermelésének jövőjéről és a pénzügyi tranzakciókról, valamint a tőkemozgásokról  szóló szavazást. A Moszkvával folyó tárgyalások  a 2011-es orosz kölcsön 2,5 milliárdra kiterjesztéséről kudarcba fulladtak.  

Az Angela Merkelhez közelálló Volker Kauder, a keresztényunió parlamenti csoportja vezetője ezt mondta: «nem gondolom, hogy a szolidaritási alapról szóló javaslat jó irányba vezetne» és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszterre hivatkozott, aki nem tudja elfogadni  «a nyugdíjalapok felhasználását».

Obama bejelentette az USA-EU közötti szabadkereskedelmi egyezmény tárgyalásának megnyitását


 


 

Bejelelentésében az egyezményt mint a fejlődés és a teljes foglalkoztatás faktorát mutatta be.  Az Európai Bizottságnak még nyilatkoznia kell egyetértéséről a tárgyalások megkezdésével kapcsolatban.  

Hatalmas kereskedelmi zóna egyesítéséről van szó, melyek a vámokat csökkentik, de érinti a terméknormákat is, amelyeket mint a kereskedelem  fékezőit tartják számon.  

Az egyezmény egyik következménye lehet  a zónán belüli verseny csökkenése. A tárgyalások folyamán feszültségek várhatók  főként a mezőgazdaság szintjén, ahol magának a mezőgazdaságnak a jövője kerül tétre. A terméknormák is érzékeny kérdés, mivel érintik az egészségügyet, a lakosság élelmezési biztonságát.

Feszültség támadhat a két fél különböző monetáris politikájából is. A Fed, az amerikai központi bank elnöke azt nyilatkozta, hogy a gazdaságba masszív likviditást  injektál (havonta 85 milliárd dollárt)  s annyi ideig, ameddig csak az USA fejlődéséhez szükséges. Ez azt jelenti, hogy a dollárt az euróhoz képest viszonylagosan alacsony szinten tartják, az amerikai áruexportot részesítve előnyben. Az EKB közben az folytatja restrikciós politikáját.  

Gabon : az olajipari munkások győztes sztrájkja


 

A gaboni  kőolajszektor alkalmazotti szakszervezete, az ONEP bejelentette, hogy a márc . 9-én kezdődött határozatlan idejű sztrájkját felfüggesztette, mivel a tárgyalások újrafelvétele után egyezség született.

A konfliktus januárban Port-Gentil-ban keletkezett, mikor egy alvállalkozó 16 munkását elbocsátották. Követelték az elmaradt túlórabérek kifizetését is, szabadnapjaikat és a külföldi munkaerő ellenőrzését. Az amerikai-francia Schlumberger csoport  illegálisnak bélyegezte a munkabeszüntetést.

Az olajfiinomító dolgozói is csatlakoztak, akik a bezárt betegellátás és 5 dolgozó elbocsátása miatt reklamáltak.

Tegnap a munkáltatók és a kormány képviselőinek részvételével jegyzőkönyvet írtak alá garantálva a követelések teljesítését, közöttük az elbocsátottak visszavételét is.   

«A sztrájkot csak felfüggesztettük», mondta az AFP-nek Guy-Roger Aurat Reteno szakszervezeti titkár. «Elégedettek vagyunk, mivel legtöbb követelésünk teljesült, most pedig biztosítanunk kell, hogy a hatóságok tiszteletben is tartsák igéretüket».

Gabon legfőbb gazdasági forrása a kőolaj, az állami költségvetés 60 %-át adja.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.