2013. március 23., szombat

Kicsinyke ajándék drága bankjainknak


 

 

Az Európai Bizottság ismét hozzájárult Magyarországon a válság miatt bajba került pénzintézeteknek nyújtott állami programok meghosszabbításához változatlan formában - tudatta tegnap a brüsszeli testület.
Az eredetileg 2010 januárjában jóváhagyott és most hatodszor meghosszabbított program a bizottság szerint továbbra is összhangban van a nemzetközi pénzügyi válság idején érvényes európai uniós állami támogatási szabályokkal. A legutóbb tavaly július végén meghosszabbított program keretében az állam kölcsönöket nyújt magyar pénzügyi intézményeknek, hogy a súlyos likviditási hiány ellenére lehetővé tegye számukra a reálgazdaságnak történő hitelezés fenntartását. A támogatás maximális futamidejű, nem alárendelt és nem strukturált kölcsönök formájában valósul meg.
A csomag másik fő eleme a feltőkésítési intézkedés, amely osztalékelsőbbségi részvények fejében friss tőkét tesz elérhetővé a hitelintézetek számára. Az eredeti program tartalmazott egy garanciaintézkedést is, amely ellentételezés fejében a program kezdete előtt keletkezett, legfeljebb három - kellően indokolt esetben öt - év futamidejű új tartozásokat fedezhet.

Az Európai Bizottság még az eredeti programot vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy az "állami támogatási elemeket tartalmaz", de számos olyan intézkedés is szerepel benne, amelyek célja a támogatás megfelelő és arányos voltának biztosítása az EU állami támogatási szabályainak megfelelően.



NÉPSZAVA-információ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.