2013. március 19., kedd

Ciprus

A ciprusi bankok nem nyitnak ki, a hatóságok el akarják kerülni a pánikot, amelyet a bankok megmentésének európai  elképzelése: a betétek megadóztatása váltana ki. A lakosság haragja és az a tény, hogy a kormány képtelen volt gyorsan megszavaztatni a parlamentet a ciprusi bankok megmentése ügyében, indította ilyen megoldásra az EU-t, de az eurózóna pénzügyminiszterei tegnapi telefonos megbeszélésük után tudatták, hogy «az eurózóna a kisbetétesek zéró mértékű adójának hívei».
Elképzeléseik szerint az 100 ezer euró alatti betétek kisebb mértékben vagy egyáltalán nem lesznek megadóztatva, aszerint, hogy Ciprus hogyan tudja előteremteni azt a  hatmilliárdot, amit az EU és az IMF követelnek (a Trojka megszokott feltételei: drákói megszorítások és privatizáció mellett). A ciprusi kormány a 20 ezer euró feletti megtakarításokat  akarja megadóztatni.
A német pénzügyminiszter kijelentette, hogy ez az adó a ciprusi kormány ötlete, annak mértéke is az ő reszortja. Hozzátette, hogy «ha egy országba invesztálunk, ahol kisebb az adó, vagy kevésbé ellenőrzik, ott a bankok fizetésképtelenné válása esetén megvan a kockázat», célozva a külföldi off-shore-okra.
A kismegtakarítások adóztatásának elkerülésére persze jelentősen meg kellene emelni a 100 ezren felüli betétek adóját, ami viszont a ciprusi kormány stratégiáját kérdőjelezné meg, amely abban állt, hogy a külföldi tőkét deregularizációval és gyenge adókkal vonzotta.  
A ciprusi parlament elvetette az európai terveket 36 ellenszavazattal, 19 tartózkodással és mellette való szavazás nélkül. A szocialista párt, az Edek egyik képviselője, Yiannakis Omirou zsarolásnak és razziának titulálta az európai uniós elképzeléseket, melyre a válasz csakis a nem lehet. A parlamenti döntés az épület előtt gyülekezők örömujjongását váltotta ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.