2013. március 1., péntek

Hírek


Válság a csúcsokon                     

A vallon miniszterelnök, a szocialista Rudy Demotte azt igényli, hogy a két évtizedes költségvetési konvergencia után az Európai Unió a fiskális után szociális konvergálást is hajtson végre.

Kijelentése napján került napvilágra a vallon ipar egyik éllovasának, a Caterpilarnak a restrukturációs programja, amelynek következtében az 1400  dolgozót akar elbocsátani. Mindenki az EU-ra mutogat ismét.
 
A vallon miniszterelnök mintha bombát robbantott volna «az európai kritériumok logikáját nem csak pénzügyi területen, de szociális ügyekben is alkalmazni kellene. A magánszemélyek és vállalkozások adójának ténylegesen ugyanazt az utat kellene követnie. Nagyon gyorsan harmonizálni kell a szociális ügyeket. Amikor szövetségi szociális miniszter voltam (2003-2007 között), a skandináv országok álltak ellent ennek a harmonizációnak – és ma is ezt teszik – tartva attól, hogy ez a fejlett szociális ellátórendszereket lefelé fogja nivellálni.» Demotte olyan álláspontot képvisel, ami nem nyilvánvaló egy szocialista politikus szájából. Meggyőződése, mondja, hogy ez az út, a dolgozók védelme vezethet valódi európai iparpolitikához. Az európai szintű szociális harmonizációval kapcsolatosan a vélemények nagyon is szkeptikusak, ez helyezi nyomás alá  Belgiumban is a nemzeti vívmányokat. Rudy Demotte kijelentette, hogy a költségvetési szigort helyesli, de «a közpénzeket nemegyszer az állampolgárok rovására adtuk ki, pedig azokkal gondosan kell bánni.»

A teremben nem voltak ott a Caterpilar dolgozói. Nem biztos, hogy jól fogták volna fel véleményét…


És akik lent vannak…

A spanyol Iberia légitársaság alkalmazottai ötnapos sztrájkba lépnek, szakszervezeteikkel 3800 munkahely megsemmisítése ellen tiltakoznak (a kb. 20 ezerből), melyet IAG, az Iberia és a British Airways anyavállalata jelentett be gazdasági terve keretében. Március 4. és 8. között nem repülnek az Iberia-gépek, az Iberia Expresslányvállat és partnerei, az Air Nostrum és Vueling belső és európai járatainak többsége (1.370 járat kerül törlésre).

"A tárgyalások nem jártak eredménnyel» jelentette be José Carrillo, a CCOO szakszervezeti tömörülés szóvivője az Iberiánál.  A sikertelenség miatt a kormány ombudsmant jelölt ki febr. 21-én, Carrillo szerint a jövő hét elején mutatja be javaslatait.  A  2012-ben veszteségessé vált IAG fenntartja tervét.

Az IAG 2011 januárjában jött létre az Iberia és a British Airways fúziója révén, a 2012-es évet illetően 943 milliós veszteségéről számol be a 2011-es 562 milliós nyereséggel szemben. Az első megmozdulás febr. 18-22 között zajlott, ennek nem volt jelentős hatása, mivel  a spanyol törvények előírják a minimális szolgáltatást. A harmadik munkabeszüntetés márc. 18-22 között lesz.


(Belga)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.