2013. március 6., szerda

Tüntetések a munkarugalmasság ellen


 


 


Párizs utcáin csak ezt lehetett hallani: «A FO-val és a CGT-vel szenátorok, képviselők, mondjatok nemet a MEDEF-CFDT-egyezményre».

A jan. 11-én a CFDT szakszervezet és a MEDEF munkáltatói szervezet által aláírt, a munka rugalmassága egyezményt a kormány törvénnyé akarja tenni, ez ellen tiltakozott tegnap 175 tüntetésen az FO és a CGT szakszervezeti tömörülésekkel egész Franciaországban mintegy 200 ezer dolgozó. E két tömörülés, amelyekhez csatlakozott az SFU és a Solidaires, óriási siker. A CGT jelezte, hogy folytatja «információs kampányát és a mobilizációt az áprilisi parlamenti vita alatt is, hogy a bérből és fizetésből élők számára kedvező intézkedés szülessen».

Jean-Claude Mailly, a Force Ouvrière nevében kijelentette, hogy szervezete is «folytatja a kormány és a képviselők megyőzését, a szociális jogok letörésének és a rugalmasságnak prioritást adó «egyezeménytörvénynek» a leleplezését».

A szocialista párt szóvivője, Frédérique Espagnac jelezte, hogy «mindenesetre a szocialista képviselők készek a törvény elfogadására», a munkaügyi miniszter, Michel Sapin pedig  kijelentette, hogy  «május elejére a törvény alkalmazásra kész lesz».


Felhívásában a Független Munkáspárt (POI) országos irodája elítélte «a Medef-CFDT egyezmény törvénnyé emelését» csakúgy, mint az «iskolák területi reformját, az egyetemi diszlokációs reformot, a decentralizációs programot». Az iroda felhívja a POI tagjai figyelmét a bejelentett nyugdíj és társadalombiztosítási reformra is. A POI a megsokszorozódott szigorítási programok ellen foglal állást,  s megállapítja, «ugyanakkor vihatathatatlan, hogy dolgozók, fiatalok, képviselők, munkásaktivisták, demokraták egyre nagyobb számban utasítják el és kelnek fel e politika ellen».


A POI megjegyzi, hogy különösen «a pedagógusok figyelmeztető sztrájkja az iskolai ritmus határozatának eltörléséért mutatja, hogy ez az Hollande-ra szavazó réteg is szélesen mobilizálódik». Összefoglalóul kiemeli a «helyzet roppant súlyosságát», az ellenállás legitimitását és a «a CGT és a CGT-Force ouvrière mozgósításának fontosságát».

«A POI tagjait politikai küzdelemre hívja a szigorítások blokkolásával szembeni egység kialakításáért, az elbocsátások megtiltásáért, a kormány összes «reformja»  eltörléséért kezdve a nyugdíjéval, a Medef-CFDT-egyezmény munkarugalmassági törvényének megbuktatásáért».

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.