2013. március 11., hétfő

A szakszervezetek állatorvosi lova: a PSZ



Szakszervezetekre szükség van. Ezek a dolgozók  alapvető  érdekvédő szervezetei, erre szól megbízatásuk, akár pusztán anyagi érdekekről, vagy demokratikus jogokról van szó, ezért hozták őket létre.

A pedagógusoknak is ma még inkább, mint valaha, szükségük van érdekvédelemre, szerveződésre. A közoktatást az alapokról a felső szintig olyan támadások érik, amelyek kihatnak az egész társadalomra, de természetesen az oktatásban dolgozókat közvetlenül érintik, bérük, munkahelyük forog kockán. Érdekközöséget képeznek, a megoldást közösen kell keresni. A szakszervezetekben megtalálhatják sorstársaikat, információkat, az eszmecsere lehetőségeit, eszközöket, a közös döntést és annak végrehajtását. Azt az - elődeik által létrehozott – infrastruktúrát, anyagi, jogi bázist, törvényi háttért, melyre szükségük van ahhoz, hogy érdekeiket sikeresen meg tudják védeni. Fontos, hogy  a szakszervezetet vezetése ne használja ki kulisszák mögötti manőverekre, semmiben ne akadályozza autonóm fejlődését.
A hatalom szeret nyomást gyakorolni a szakszervezetekre, különösen válságidőben, hogy saját dolgát megkönnyítse.  A szakszervezetek vezetői is szeretik a könnyebb utat választani mindenféle ürüggyel („részt vehetnek a döntésekben”, „szükséges a társadalmi párbeszéd”, stb.), s ennek érdekében „rábeszélik” tagságukat a kompromisszumok elfogadására – amelyek egyenesen visznek rosszabbnál rosszabb helyzetekbe. Hozzácsapódnak olyan politikai erőkhöz, amelyekben felfedezni vélik „védelmezőiket”, ahelyett, hogy a tagság érdekét, a függetlenséget, automómiát választanák, nem riadnak vissza semmilyen kulisszák mögötti egyezkedéstől, elvtelen megoldásoktól, a tagság érdekeinek lesöprésétől.

A Pedagógusok Szakszervezetnek vezetése pontosan megfelel a leírásnak. A kormány oktatási etatizálásában szerepet vállalva aláírta az egyezményt, s még reklámozza is a KKI-t, amely a többi intézkedéssel együtt arra szolgál, hogy az oktatásra szánt összegeket csökkentse a kormány, annak minőségét rontsa, az oktatásban dolgozók munka- és anyagi körülményeit rombolja (és ide kell érteni az elbocsátásokat is). Ugyanannek a szakszervezetnek a vezetése pedig módszereiben is múlt időkre emlékeztet:  a ”felülről vezérlés”, hányja szemére a tagság, s ezt támasztja alá a PDSZ készülődő sztrájkja elleni dühödt támadás, melyben szinte megtiltja a peadgógusok közötti szolidaritást. Ugyanez a magatartás nyilvánul meg a PSZ bizonyos választott vezetői eltávolításának folyamatában, munkaügyi hatályos ítélet megkerülésében, a volt vezető személyével kapcsolatos bosszúállás gondos kitervelésében és megvalósításában.


Ébresztő, pedagógusok! A PSZ vezetése az ősszel megújításra kerül! Ne hagyjátok magatokat, ezt a vezetést le kell váltanotok, mert nem hallgat meg titeket,  egymás ellen fordít, elárul benneteket! Beszéljétek meg, vonjátok le a tanulságot – ne hagyjátok magatokat, mert csak ti magatok tudjátok megvédeni saját érdekeiteket!

 


 









 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.