2013. március 6., szerda

Svájci menedzserfizetések: a részvényesek megerősítik hatalmukat


 



Márc. 10-én Svájcban népi kezdeményezésű szavazáson 67 %-ban igent mondtak arra, hogy a nagyfőnökök fizetésének bizonyos elemeit mérsékelni kell a jövőben. A referendum ötlete egy svájci vállalkozótól eredt.

Ha ezután egy menedzser elhagyja a céget, nem kaphat (gyakran "aranyozott ejtőernyőnek" hívott) prémiumot vagy kártalanítást. A bónuszokat is a részvénytársaság státuszában kell rögzíteni, az igazgatótanács tagjait is évente újra kell választaniuk a részvényeseknek. A parlamentnek egy éve van arra, hogy a népszavazás eredményét törvénybe öntse.



Más országok is hasonló intézkedéseket vezettek be, mivel számos esetben a vállalatot a csődbe vivő vezető menedzserek távozván csillagászati összegekkel gyarapodtak. Az USA-ban törvény szabályozta ennek határait, a jövedelmezés fix része azonban emelkedett és a menedzserfizetések mégiscsak csillagászatiak maradtak. A francia miniszterelnök üdvözölte a döntést és követni akarja, s ugyanez Angela Merkel német kancellár reagálása is.

Ezek az intézkedések azonban tiszteletben tartják a részvényekek választását a vezetők javadalmazását illetően. A francia munkáltatók szervezete, a MEDEF, egy viselkedési kódexet hozott létre. Kezdeményezője, Bruno Fourage azzal henceg, «amit a svájciak csinálnak, az semmi, amit mi készítünk elő, az sokkal teljesebb lesz».

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.