2013. március 13., szerda

Spanyolországban



Madridban és Barcelonában a munkanélküliség és a szigorítások ellen – politikai reformot követelve – a szakszervezetekkel tüntetések zajlottak vasárnap.


A "kormány mondjon le" kiáltással vonultak a madridiak, többezer tisztviselő, közlekedési dolgozó, a közegészségügy védelmében hónapok óta tiltakozó orvos és ápolónő. A két nagy szakszervezeti tömörülés, az UGT és a Comisiones Obreras (CCOO) az állampolgári kollektívák támogatásával 60 városban hívott  a munkanélküliség ellen és a demokrácia megújítására.
"Problémáink csak politikai változásokkal  oldódnak meg", mondja egy ápolónő, az 52 éves Pilar Gomez, aki nemzeti lobogóba burkolózva tüntetett. "A költségvetési megszorítások minden állampolgárt sújtnak az oktatás, az egészségügy, a szociális háló megnyirbálásával. Ez, ami arra indít bennünket, hogy minden nap tiltakozzunk", tette hozzá, "de még többen kellene legyünk".
A molinókon: "Kenyeret és fedelet – elérhető áron!". A trojka követeléseit szolgaian végrehajtó Mariano Rajoy jobboldali kormánya, s pártja, a Néppárt, de még a királyi család is különféle korrupciós ügyekbe keveredett, amely az elégedetlenségeti növel a hallatlan munkanélküliség közepette.
Az európai partnerek nyomása alatt a spanyol kormány drákói szigorítási «kúrát» valósít meg annak érdekében, hogy 2014 végéig, összesen három év alatt 150 milliárd eurót spóroljon. A tüntetések sürgős és radikális változást akarnak gazdaságilag Spanyolországban csakúgy, mint Európában – mondja ki az UGT szakszervezeti tömörülés közleménye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.