2013. szeptember 27., péntek

A világban



 

 

♦ Portugália: az Alkotmánybíróság elutasította a kormány több intézkedését,  amelyekkel az a trojka "véget kell vetni a munkaerőpiac merevségének" ajánlásával az elbocsátásokat akarta megkönnyíteni.

♦ Szudán: "Szabadság, szabadság", "Bukjon a rendszer!", skandálta többezer tüntető Karthoumban és Port-Soudanban. Ötödik napja tart a precedens nélküli mozgalom Omar el-Béchir tábornok kormányának szigorításai miatt (nevezetesen az üzemanyag ártámogatásának megszüntetése ellen).

♦ Futball világbajnokság: 44 nepáli munkás lelte halálát Katarban a 2022-es világbajnokság építkezésén 2013-ban a 2022-es világbajnokság építkezésein. Több mint 100 ezer nepáli dolgozik itt «rabszolgakörülmények között» (The Guardian), akik a múlt évben érkeztek az emirátusba. A stadionok, hotelek, autópályák építésére 1,5 millió dolgozót várnak. Szakszervezet létrehozása és gyűlések tartása tilos számukra.


♦ Franciaország:
a munkaügyi miniszter pénzügyileg szeretné ellenőrizni a szakszervezeteket. Olyan törvénytervezetet készít elő, melyben azokat a közszféra finanszírozná és a társadalmi párbeszédek rendszeréhez pedig a munkáltatók anyagilag «közvetlenül járulnának hozzá».



 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.