2013. szeptember 3., kedd

Kis színesek


 

Tavaly az állam 565,2 milliárd forint adókedvezményt hagyott az adózóknál, a legnagyobb nyertesek a gyerekes családok, a bankok és a sportegyesületek voltak – írja a Napi Gazdaság keddi számában. A lap írása szerint akár nullszaldósra is hozhatta volna a kormány tavaly az államháztartást, hiszen az 598,6 milliárd forintos éves deficittel szemben 565,2 milliárd forint adót engedett el adókedvezmények révén, összességében a személyi jövedelemadóból (szja) esett ki a legtöbb bevétel.

Bár tavaly kilencszer módosította a kormány a költségvetést, ami rekordnak számít, a lényeg, hogy teljesült a hiánycél, és Magyarország kikerült az uniós túlzottdeficit-eljárás alól – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a Magyar Hírlapnak. A lap keddi számában megjelent cikkben a Költségvetési Tanács elnöke úgy vélekedett, hogy a kormány a kilátásba helyezett intézkedéseivel sem kezdhet lazításba, miután tartósan alacsonyan kell tartani a dificetet, s úgy tartja, hogy a kormány a viszonylag szűk gazdasági és pénzügyi mozgástér fényében sem tudja elengedni a gyeplőt a jövő évi költségvetésben.

Kemény tárgyalásokra számít Brüsszelben az uniós fejlesztési forrásokkal kapcsolatban Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. A politikus, aki kormánybiztosként egy hónapja vette át a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetését, közölte: ebben a minőségében szeptember 9-én találkozik először Johannes Hahnnal, az EU regionális politikáért felelős biztosával.Az unió a 2007-2013-as költségvetési időszakban Magyarországon folyó tizenöt operatív program közül tizenhármat kifogásol. A támadások középpontjában a „mérnök-ügy” áll, vagyis az, hogy 2007 óta – kormányoktól függetlenül – a beruházások műszaki ellenőri feladatainak ellátását magyar mérnöki kamarai regisztrációhoz kötötték – közölte az államtitkár.Az emiatt kiszabható bírság mértéke elérheti az érintett fejlesztések beruházási támogatásának 25 százalékát, ami összességében több száz milliárd forintos kiesést jelenthet az ország számára. Lázár János szerint eredmény lenne, ha a büntetés arányát sikerülne 10 százalék alá szorítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.