2013. szeptember 20., péntek

Csűrés és csavarás


Az idén nem lesz novemberben kiegészítő nyugdíjemelés – írta a Népszava. A lap keddi számában a szaktárcának e témában feltett kérdésükre adott válaszát idézik, amely szerint az idei januári emelés mértéke 5,2 százalék volt, ami lényegesen magasabb a tényleges inflációnál, hiszen a KSH január-augusztusi adatai szerint a nyugdíjas fogyasztói árindex 1,1 százalék volt.

Hogy jön össze az 1,1 %-os nyugdíjas fogyasztói árindex? Számításánál a nyugdíjas fogyasztói kosár három termék és szolgáltatási területet (élelmiszerek, gyógyszerek, rezsiköltségek) nagyobb arányba vesz figyelembe. Ezeknek az együttes aránya a nyugdíjas fogyasztói kosárban mintegy 60%. A KSH hivatalosan ezt közli:
 

·         Augusztusban 1,3% volt az infláció, Fogyasztói árak, 2013. augusztus


Augusztusban a fogyasztói árak 1,3%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Ennek oka a háztartási energia árak, a víz-, csatorna- és szemétszállítási díjak, valamint a tartós fogyasztási cikkek és a ruházkodási cikkek árcsökkenése volt.

·         Júliusban 1,8%-os volt az infláció, Fogyasztói árak, 2013. július


Júliusban a fogyasztói árak 1,8%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az alacsony éves árnövekedés fő oka a háztartási energia árak jelentős mérséklése. A tartós fogyasztási cikkek körében szintén árcsökkenés történt, mialatt a szeszes italok, dohányáruk, az élelmiszerek és a szolgáltatások átlag felett drágultak egy év alatt.

·         Júniusban 1,9%-os volt az infláció, Fogyasztói árak, 2013. június


Júniusban a fogyasztói árak 1,9%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az alacsony éves árnövekedés fő oka a háztartási energia árak jelentős mérséklése. A tartós fogyasztási cikkek körében szintén árcsökkenés történt, mialatt a szeszes italok, dohányáruk, az élelmiszerek és a szolgáltatások drágultak egy év alatt.

·         Májusban 1,8%-os volt az infláció, Fogyasztói árak, 2013. május


Májusban a fogyasztói árak 1,8%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az alacsony éves árnövekedés fő oka a háztartási energia árak jelentős mérséklése. Emellett az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk kivételével minden más termékfőcsoportban is árcsökkenés történt egy év alatt.

·         Áprilisban 1,7%-os volt az infláció, Fogyasztói árak, 2013. április


Áprilisban a fogyasztói árak 1,7%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Mind a háztartási energiáért, mind a tartós fogyasztási cikkekért kevesebbet kellett fizetni, mint egy éve. Legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak.

·         Márciusban 2,2%-os volt az infláció, Fogyasztói árak, 2013. március


Márciusban a fogyasztói árak 2,2%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Mind a háztartási energiáért, mind a ruházkodási és a tartós fogyasztási cikkekért kevesebbet kellett fizetni, mint egy éve. Legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak.

·         Februárban 2,8%-os volt az infláció, Fogyasztói árak, 2013. február


Februárban a fogyasztói árak 2,8%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Ennél alacsonyabb éves infláció közel hét évvel ezelőtt volt, a kedvező adat elsősorban az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés körében megvalósított 10%-os árcsökkentésnek köszönhető.

·         Januárban 3,7%-os volt az infláció, Fogyasztói árak, 2013. január


Januárban a fogyasztói árak 3,7%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk az átlagnál jobban drágultak, míg a tartós fogyasztási cikkekért kevesebbet kellett fizetni, mint egy éve.
(http://www.ksh.hu/fogyasztoi_arak)

Örvendjenek a nyugdíjasok, az idén „értékmegőrzésen felüli emelésben részesültek" – írta a tárca. A vonatkozó törvény szerint akkor kell novemberben kiegészítő emelést nyújtani a nyugdíjasoknak, ha a tárgyévre tervezett infláció mértékénél a tárgyév első nyolc hónapjának adatai alapján, a nyugdíjas fogyasztói kosárra tekintettel számított, az év végéig várható infláció mértéke legalább egy százalékponttal magasabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.