2013. szeptember 12., csütörtök

Szíria


Oroszország és az USA közvetlenül akar megegyezni


 
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (USA, Oroszország, Egyesült Királyság, Kína és Franciaország) tegnap összeült New-Yorkban. Eredmény nem született arról, hogyan kell kezelni a Moszkva által javasolt megoldást, melybe Damaszkusz is belegyezett, vagyis a szíriai vegyi fegyverek ellenőrzésését és megsemmisítését. A francia-amerikai javaslatot Oroszország elutasította, mivel az eleve Bachar El Assad rendszerének tulajdonítja az aug. 21-i lakosság elleni gáztámadást és a katonai beavatkozás veszélyét tartalmazza.

Az orosz elnök ugyanezen a napon interjút adott a New-York Times-nak, s ebben a rebelliseket teszi a vegyifegyverek alkalmazásáért felelőssé, akik ezzel akarták kiprovokálni az Obama által megigért amerikai beavatkozást. Putyin az erőszakos megoldásnak opponálva úgy találja, a Közel-Keletre nézve rettenetesen súlyos következményekkel járna a katonai intervenció és a terrorveszélyt is fokozná.

A diplomáciai munka folytatásaként John Kerry amerikai külügyminiszter találkozik orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, az Arab Liga és az ENSZ képviselőivel Genfben egy-két napos megbeszélés keretében.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.