2013. szeptember 20., péntek

Rabszolgamunka Ausztriában …






A ki tudja mennyire legális közvetítők által kihozott magyar fiatalok éttermi kisegítő munkát végeznek, takarítást, mosogatást, de még a főzésbe is be kell segítsenek. Havi 600-800 eurós fizetést kapnak reggel 10-től du. 3-ig, majd 5-től hajnali 2-ig tartó munkájukért, szállást és ennivalót. Heti egy szabadnap, a főnök nem nézi jó szemmel, vagy eleve nincs is.

Pedig ez még nem is minden. Kelet-európai románok, bolgárok, magyarok, cigányok árulják testüket – vagy csak munkaerejüket a 3-8 euró közötti órabérért. A múlt nyáron egy fiatal szlovák nő árusított epret Bécs egyik sétálóutcájában, társával együtt 3 eurós órabérrel, mások takarítanak magánlakásokban vagy irodákban hasonló összegért.
Ausztriában nincs minimálbér, a bérekről és munkahelyi körülményekről a tárgyalások a szakszervezet és a munkáltatói szervezet között ágazati szinten folyik. Ezek a vendéglátóipari egységek, boltok, stb. nem tartoznak egyik munkáltatói szervezethez sem, a szakszervezet is hiányzik, azt csinálnak, amit akarnak (az EU Bolkestein-direktívája, a 2006/123/CE megengedi, hogy a fogadóországban a kibocsátó, vagy akár harmadik ország rendelkezéseit alkalmazzák). Nem csak a vendéglátásban, más szektorokban terjed ez a gyakorlat.  
Néhány hete egyik francia televíziós csatorna lelkendezett az osztrák fiatalok alacsony, 10 %-os munkanélküliségén (ugyanez Franciaországban 23 %-os). Csakhogy sok az alacsony bérű, ideiglenes munkahely, amely  az osztrák fiatalok számára is prekaritásos helyzetet hoz létre...
(Alacsonynak számít az átlagbérek kétharmadánál kisebb fizetés, és ilyen Ausztriában a munkahelyek 15 %-a. Összehasonlításul: Svédországban 2,5 %, Franciaországban 6 %, de Németországban 22,2 %!).

Az ausztriai polgári törvénykönyv 16. cikkelye tiltja a rabszolgamunkát…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.