2013. szeptember 20., péntek

Horvátország


Néhány héttel EU-ba lépése után máris kórházi sztrájk  


 



A horvát kórházak ápolói és orvosai tömegesen követték a bércsökkentés ellen szerdán meghirdetett munkabeszüntetést. A személyzet 70-80 %-a lépett sztrájkba - 2005 óta először.
A kormánytól a kollektív szerződést reklamálják, amelybe a túlórák díjazásának emelése is beletartozik. A kollektív szerződést július 1-én függesztették fel az Európai Unióhoz való csatlakozás indokával. 
Az ápolók szakszervezetének vezetője megemlítette, hogy a kórházak vezetése «óriási nyomást gyakorol» a sztrájkolókra, azokat elbocsátással fenyegetve.
Zoran Milanovic miniszterelnök a parlamentben arról beszélt, hogy kormánya  nem tud mit tenni, mivel országában túl sok a közszolgáltatásban dolgozó, az állam költségvetési deficite a GDP 3,8 %-a, s ezt csökkenteni kell. 
Az EU-hoz csatlakozás alatt más incidensek is zajlottak azokban a szektorokban, melyeket az európai direktívák veszélyeztetnek. A nemzeti légitársaság pilótái egy hétig sztrájkoltak, mivel elbocsátások és 40 %-os bércsökkenés vár rájuk az állami támogatás megszünésével. Ugyanakkor a vasúttársaságnál és a köztisztviselőknél éppenhogy csak sikerült elkerülni a leállást.
 

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.