2013. szeptember 20., péntek

Hitelek


 


Tények
1) Közel kétszer annyi forint alapú jelzálog lakáshiteles van, mint deviza alapú.

2) 2010-ig az azonos forintértékű és azonos futamidejű deviza alapú hiteleknek lényegesen alacsonyabb volt a törlesztő részlete, mint a forint alapúaké. 2006-ig közel a fele, 2008-ban még mindig kb. a 2/3-a, 2009-ben valamivel több, mint a 3/4-e. 2010-ben egyenlítődtek ki és azóta nagyjából egyformák.

3) A bankok felhívták a deviza alapú hitelt felvevők figyelmét az árfolyamkockázatra. Az OTP szerződéseken például egy negyed oldalnyi normál (nem apró) betűs záradék részletezte az árfolyamkockázat mibenlétét.

4) A politika kétszer játszott szerepet: a) az első Orbán-kormány , amikor mesterséges boomot támasztott a lakáspiacon az elsősorban az ingatlan-spekulánsoknak kedvező, felelőtlen állami lakásvásárlási támogatásokkal, majd amikor már nagyon kilógott a spekulánsokat segítő "lóláb", akkor a legkirívóbb spekuláns-barát támogatások visszavonása után az így "hoppon maradt" spekulánsok számára vezették be a bankok a deviza alapú hitel konstrukciót, ami igen gyorsan népszerű lett, és amikor a Medgyessy kormány kénytelen volt a költségvetési egyensúlyt súlyosan veszélyeztető támogatásokat beszüntetni, akkor a deviza hitelek gyorsan felfutottak azok pótlására; b) A második Orbán-kormány első évében a felelőtlen kormányzati kommunikáció következtében az addig viszonylag enyhén emelkedő deviza-árfolyamok hirtelen megugrottak. Vagyis amennyiben a politika bűnös ebben a problémában, az alapvetően a két Fidesz-kormányzat bűne.

5) A deviza alapú lakáshitelek kb. 2%-a dőlt be, a forint alapúaknak kb. a 3%-a. Ez a fentiek tükrében azt jelenti, hogy számszerűen lényegesen több forint alapú hitel dőlt be, mint deviza alapú

6) A devizahitelesek (lásd 2) pont) jobban jártak, mint az azonos kondíciójú forint hitelesek. Bajba azok a deviza hitelesek jutottak, akik eleve azért vettek fel deviza alapú hitelt, mert a forint alapú hitel törlesztését nem tudták vállalni (nem nem akarták, nem tudták!) - talán itt követtek el hibát a bankok: az ilyen hitelkérelmet meg kellett volna tagadni. Ám az ilyen okból bebukott deviza alapú hitelek az összes bebukott deviza alapú hitelek kisebbik részét tették ki. A nagyobbik rész azért bukott be, mert a 2008-as válság miatt az adósok elvesztették a munkájukat, jövedelmüket. Ugyanezen ok miatt bukott be a bebukott forint alapú hitelek többsége is, tehát ezeknek a bebukásoknak nem a "hibás" deviza hitel volt az oka.

Konklúzió mindebből:
A "hibás termék" közönséges hisztériakeltés. A bebukott hitelek jelentős többsége vagy eleve forinthitel volt, vagy ugyanazért bukott be, mint a forinthitelek (a válság miatt) és nem a "deviza hitelség" miatt. A hisztériakeltés lényege az "idegen" deviza és az "idegen" bankok bűnbakká nyilvánítása Jellemző, hogy az ügyet alapvetően (utcai akciókban) a szélsőjobb oldal, (szavakban és éppen nem a rászorultakon segítő "megoldásokban") az Orbán-kormány "karolták fel". Az M(K)MP nagy szégyene, hogy csatlakozott ehhez a bűnbakgyártó és semmit valójában meg nem oldó heppeninghez.

Megoldást (nem tökéletest, mert olyan nincs) a gazdasági növekedés beindítása, a munkanélküliség visszaszorítása és mindenek előtt olcsó bérű szükséglakások tömeges létrehozása jelentene. A deviza alapú hitel szerződések tömeges felülbírálása ("a devizahitelek kivezetése") semmilyen érdemleges megoldást nem fog jelenteni. A forinthiteleseknek nyilvánvalóan nem (és ők vannak többen), de a devizahiteleseknek sem: maximum néhány tízezer forinttal fognak csökkenni a sokmilliós tartozások.

Aki mindennek az ellenkezőjét állítja, az tudatlanságból, vagy aljas (fasiszta bűnbakgyártó) indokból hazudik, véres következményekkel fenyegető hisztériát kelt, és az igazi áldozatokat hiú ábrándokba ringatja, amiből azoknak annál keservesebb lesz az ébredés.
(Phoenix, 2013, szeptember 20.)  
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.