2013. szeptember 23., hétfő

Angela Merkel


 

3 harmadik mandátum
 

Meglepő paradoxonok:

1. Angela Merkel közel került a hatalom egyedüli birtoklásához, de mégis meg kell azt osztania «riválisával», az SPD-vel, minthogy nincs parlamenti többsége.

2. Merkel győzött, nem a koalíció.

3. Az «európai politika» erősödött meg.

4. Folytatódik a merkelizmus, de «javított kiadásban».

 

Az egész sajtó aláhúzza Merkel győzelmét a német választásokon. Németország nagy «európabarát», mondja. Azonban némileg árnyaltabb a politikai térkép.


Szavazati nyereségek, veszteségek
A CDU/CSU a szavazatok 41,5 %-val a 2009-esnél 7,8 %-kal többet kapott,  de csatlósa, a liberális FDP közel 10 %-ot veszített (és csak 4,8 %-ot kapott), ami azt jelenti, a Bundestagból eltűnik és Merkelnek nem lesz abszolut többsége.  

Az SPD 25,7 %-ot kapott, 2,7 %-kal növelte szavazatait, a Zöldek  8,6 %-ot, a Die Linke 8,4 %-ot, Merkelhez képest összesen relatív többségben vannak (42,7 %-kal, 3 képviselővel). A távolmaradás erős volt, 27%, amely az Európai Unió népi elutasításának jele.


Parlamenti helyek elosztása
Az SPD vezetése minden koalíciót kizárt a Die Linkével. Angela Merkel egy CDU – SPD nagykoalíció felé fordult, ahogyan 2005 – 2009 között is volt. Folytatni kivánja azt a politikát, amely a hangsúlyt a német vállalatok «versenyképességére», az euró megmentésére fekteti ezen az Elven: «szolidaritás» a «szigorítási politika» ellenében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.