2013. szeptember 19., csütörtök

Kis «színesek»





– A Magyar Állami Operaháznál 2011. június 30. óta nincs kollektív szerződés, a megkötésére irányuló tárgyalások még mindig nem vezettek eredményre. Az ODFSZ tavaly októberben kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett, valamint idén június elsején már sztrájkot is tartott, ennek ellenére a munkáltató továbbra sem hajlandó megkötni a két éve lejárt kollektív szerződést. A kollektív szerződés hiánya nagyon hátrányosan hat a társulati tagok szociális és gazdasági érdekeire, mivel jelenleg nincs jogi biztosíték arra, hogy az előző évad munkabérei és egyéb anyagi juttatásai – akár csak rövid távon is – megőrizzék reálértéküket. A szakszervezet foglalkoztatási garanciákat is követel a társulat tagjai számára és folytatni kívánja a tárgyalásokat. A munkabeszüntetésre akkor kerül sor, ha szeptember 21-ig nem jön létre a tagság elvárásait kielégítő megállapodás.

      "Egy fuvarozónak az lett volna a fontos, hogy a díj legyen elviselhető, utólag kelljen fizetni, könnyen hozzá lehessen férni a rendszerhez, és ne lehessen bliccelni. Ebből alig teljesült valami" – fejtette ki a hvg.hu-nak egy Komárom-Esztergom megyei kisebb fuvarozócég ügyvezetője az E-útdíjjal kapcsolatban. A rendszer drága, előre kell fizetni annak használatáért, az ebből származó pluszköltségeiket szinte kivétel nélkül tovább lehet hárítani, ám az üres futásoknál, vagyis amikor a teherautók nem visznek árut, ez igen komoly teher. A mikro- és kisvállalkozók műszakilag, szervezetileg és pénzügyileg sokkal rosszabb helyzetben vannak.. Egy kamion esetében például egymillió forintot elő kell finanszírozni az útdíjra, ez sokaknak lehetetlen. Hiába lehet útdíjhitelt igényelni azon cégeknek, amelyek nem tudják önerőből megoldani a díj megfizetését, a hitel kamata magas.




– Mintegy 250 embert küld el a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. a bauxitfeldolgozás megszűnése miatt - közölte a cég felszámolóbiztosa. A bauxitfeldolgozás megszűnését követően mintegy 250 dolgozó munkaviszonyának megszüntetésére kerül sor 2014 májusáig. A bauxitot kitermelő halimbai bánya bezárásához kötődő csoportos létszámleépítés a felszámolás előtt kezdődött, és 183 főt érintett.”

 
      Tizenöt bankfiókot bezár, és több tucat embert elküld az UniCredit Bank. A nagyarányú költségcsökkenés hátterében az áll, hogy a bank visszavonja a pénzügyi tranzakciós illeték pótlólagos befizetési tételének az ügyfelekre való áthárítását. Patai Mihály vezérigazgató a 208 százalékos befizetési tétel áthárítását nem fogadja el (számára az ügyfelek a legfontosabbak, végül is… ők hozzák a nyereség fő részét…) és a dolgozók elbocsátása miatt sem tud napok óta aludni...

 
 A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) 10 589 munkáltatót ellenőrzött az idei első félévben és a felügyelők a munkaadók 61 százalékánál találtak valamilyen munkaügyi szabálytalanságot; ezek csaknem 40 ezer munkavállalót érintettek. A legtöbb a munkabérrel kapcsolatos jogsértés,  gyakori volt a munkaidő szabályainak megsértése. A feketemunkások aránya az építőipari vállalkozásoknál nőtt, noha az ellenőrzések 13 százaléka erre a szektorra esett. A feldolgozóiparban és a kereskedelemben szintén növekedett a feketemunka részesedése. A személy- és vagyonvédelmi ágazat változatlanul a három “legfertőzöttebb” szektor közé tartozik. Megszűntek a területre jellemző végtelen hosszú alvállalkozói láncolatok és a munkavállalók jelentős részét munkaerő-kölcsönző cégek foglalkoztatják, több esetben jogellenes kölcsönzés útján…. A munkaidővel, pihenőidővel és rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos jogsértések: a dolgozók munkaideje meghaladja a napi, illetve a heti munkaidő megengedett legmagasabb mértékét, emellett a munkaszüneti napon történő munkavégzés szabályainak megsértésével is lehetett találkozni.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.