2013. szeptember 30., hétfő

Katar


Több tucat kényszermunkás halott a futball-világbajnokság építkezésein


 

A brit The Guardian csütörtöki számában beszámolt arról, hogy 2013-ben  44 nepáli munkás pusztult el az építkezéseken. Bizonyítékokat és tanukat sorakoztat fel amellett, hogy kényszermunkáról van szó abban az országban, melyet a FIFA jelölt ki a világbajnokság szervezőjeként 2022-re. Az elhalálozottak több mint fele szívszélhűdésben és munkahelyi balesetben halt meg jún.4. és aug. 8. között, ahogy arról az itteni nepáli nagykövetség beszámolt, ahol egyébként mintegy 30 nepáli munkás talált menedéket. Gyakori, hogy nem fizetnek számukra bért, útlevelüktől megfosztják őket, ivóvizet nem adnak kánikulában sem.

A kafala, az idegen munkaerő legális rendszere lehetővé teszi, hogy a kafile, az őket toborzó rendelkezzen minden hatalommal a munkások felett, megtilthatja Katar vagy a vállalat engedély nélküli  elhagyását, amúgy is alacsony bérük megkurtítását, megtiltja, hogy gyűlést tartsanak, szakszervezetet hozzanak létre.

Katar 1,9 millió lakosa mellett 1,5 millió emigráns dolgozóval számol, de még 1,5 millióra van szüksége ahhoz, hogy a világbajnokságra a kívánt autópályák, stadionok, szállások felépüljenek. A modernkori rabszolgaság körülményei között.   

Aidan McQuaid, az Anti-slavery international igazgatója szerint a labdarúgó világbajnokság kényszermunkán alapul, sőt, az még azon is túlmegy. A FIFA azt állítja, foglalkozik a gonddal, okt. 3-4-i zürichi tanácskozásán fel fogja vetni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.