2013. szeptember 12., csütörtök

Makói húsosok


"Éhségsztrájkba kezdtek azok a hentesek, akik a múlt héten az elmaradt bérek miatt Németországba tüntetni kiutazott csapatból Pforzheimben maradtak – mindannyian makóiak. Ígéreteket, adományokat kaptak, a nekik járó fizetésre azonban még mindig várnak.
Reggel 7-kor szétosztottuk az utolsó csomag kekszet, azóta nem evett senki. Vizet a közeli benzinkút mosdójából hozunk. Éhségsztrájkba kezdtünk, bár más választásunk nincs is, hiszen elfogyott az élelmünk, a pénzünk – mondta hétfőn Andrási Zoltán telefonon Németországban. A múlt héten megírtuk: végső elkeseredésében 20 pórul járt magyar munkavállaló utazott ki a baden-württembergi Pforzheimbe egy húsüzemhez, tiltakozni az elmaradt munkabéreik miatt, miután Magyarországon már minden követ megmozgattak. Jó három hónapig, idén áprilistól júniusig dolgoztak ott egy magyar cég, a Symplex-Pro Kft. alkalmazásában. Ez szerződött le a Müller Fleisch GmbH fővállalkozójával, amely viszont nem fizette ki a nekik járó 196 ezer eurót. Összesen 50 család került nehéz helyzetbe.
Bár az elején a csapat azt ígérte, nem mennek haza addig, amíg az utolsó centig meg nem kapják a pénzüket, már nem teljes a társaság. A megmozdulás eleinte nagy médiafigyelmet kapott, a helyi szakszervezet is melléjük állt, a perindításhoz pénzt kínáltak nekik, a környék lakói pedig élelmet – mostanra viszont megváltozott a helyzet. Már rendőrséggel fenyegetik őket. A húsüzem múlt pénteken 20 ezer eurót ajánlott, ebből hárman elfogadták a rájuk eső részt – 400 eurót –, és családjukkal együtt a hétvégén hazautaztak. Bár így is pórul jártak, a gyerekek miatt ők már nem tudtak maradni. Eljött velük a Symplex-Pro ügyvezető igazgatója, Takács Mihály is, aki mérhetetlenül csalódott. Azt mondja, remélték, hogy a húsüzem legalább abban segít nekik, hogy tárgyalni tudjanak a közvetítő céggel.
Hatan maradtak kint, ők mind makóiak. Andrási Zoltán, aki még az éhségsztrájk előtt rosszul lett, mert cukorbeteg, elszánt: azt mondja, aki nem utazott haza, most már ki fog tartani, amíg nem kapják meg a fizetésüket. Mivel két napja szakad az eső, új táblákat készítettek, mert a régiek eláztak."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.