2013. szeptember 5., csütörtök

Franciaország


Deregularizált tanévkezdés



Több, mint 800 000 pedagógus és 12 millió tanuló kezdi az Hollande-kormány alatti első olyan tanévet, amelyre az ùn. «iskolai ritmusnak» nevezett reform nyomja rá bélyegét az alsófokù oktatásban és a szerződéses foglalkoztatás minden szinten.
Az alsótagozatban a települések 17 %-ában a korábbi szabályozások már most változnak. A reform az oktatást területi elvűvé teszi, a köz- és magánoktatási kereteket megkeveri, annak tevékenységét helyileg toborzott szerződéses, tehát prekaritásra ítélt személyzetre bízza. Például Mainvilliers en Eure-et-Loir polgármestere heti három órás «munkahelyeket» hozott létre…  
Alsó- és középfokon egyaránt az ùj pedagógusok két különböző státuszt kapnak. Akik a 2013-as tanári első pályázaton nyertek, azok gyakorló tisztviselők. Akik a második rendkívüli írásos pályázaton vagy egyharmad időben (853 eurós fizetéssel) tanítanak, azok szerződésesek – egy évet várva a szóbeli pályázatra és remélve a kinevezést.
Jean-Marc Ayrault miniszterelnök aug. 22-én kinyilvánította «determináltságát az iskola megváltoztatására». Minisztere, Vincent Peillon a programok megkönnyítését a státuszok ùjraalapozását helyezte kilátásba, konszenzusra számítva a szakszervezetekkel ezen a robbanásra kész ösvényen.
Pillanatnyilag számos oktatási intézményben a szakszervezetek mobilizálnak, mégpedig a kormány nyugdíjreformja ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.