2013. szeptember 24., kedd

Pedagógusok: szerződés mindenkinek kamarai tagsággal


 

A központosított iskolarendszer most ért el ahhoz a ponthoz, hogy a pedagógusokat kötelezi a még pontosan nem is tisztázott feladatú, hatáskörű állami kamarába, a Magyar Pedagógus Karba. A Klebelsberg Iskolafenntartó Központ (Klik) a tanárokkal a pedagógus-életpályamodell – a béremelést tekintve részleges – bevezetése miatt új kinevezési szerződést írat alá, ennek apróbetűs részében:az aláíró a Nemzeti Pedagógus Kar tagja szeptember 1-től.

A «szerződésen» a másik fél aláírása nincs ott. A Kar, amelynek szeptember 1-jétől az állami pedagógusok automatikusan a tagjai, még nem is létezik, csak annak előkészítő bizottsága. A jogszabály szerint nyolc hónap van a Nemzeti Pedagógus Kar szervezetének kialakítására.

Az új kinevezésen szembesültek a pedagógusok az új bérükkel. Az eddig különmunkáért járó pótlékokat, kereset-kiegészítéseket eltörölték, a sokat vállaló, különböző végzettségeket, szakvizsgákat szerző tanárok fizetése kevesebb lett, átmenetileg mindenki a pedagógus I. kategóriába tartozik. Vannak olyanok, akik keresete 30 százalékkal csökken. A szakvizsgákkal, sok éves tapasztalattal rendelkezők nemcsak elvesztették előnyüket – ha magasabb kategóriába szeretnének kerülni, nekik is minősítő vizsgát kell tenniük.

A Pedagógusok Szakszervezete Alkotmánybírósághoz fordult a kötelező Pedagógus Kari tagság miatt, továbbá jogi segítséget ígért az azt alá nem íróknak, és nem zárkózik el keményebb érdekérvényesítéstől sem. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos Választmánya pedig döntést hozott a – most már jogszerűen gyakorolható sztrájk – előkészítéséről is. Ennek érdekében felmérést végeznek a nevelési–oktatási intézményben dolgozók között egy esetleges munkabeszüntetés elfogadottságával, támogatásával kapcsolatban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.