2013. szeptember 25., szerda

Infók röviden


 
 Franciaország: a GoodYear munkásai szakszervezetükkel, a CGT-vel levelet intéztek Hollande miniszterelnökhöz annak érdekében, hogy akadályozza meg az 1200 dolgozót foglalkoztató üzem bezárását. A Goodyear 2013-as termelési eredménye előreláthatólag 1,5 milliárd dollár lesz.

 Az Île de France régió (szocialista párti vezetés) tegnap költségvetési megszorítások címén bejelentette, hogy szervezeteit (környezetvédelem, kultúra, stb.) átcsoportosítja, kezelését egységesíti  (könyvelés, emberi források, stb).


  Az Európai Unió követelése alapján kerül ma a Minisztertanács elé Franciaországban a társadalombiztosítás kiadásainak csökkentése. 3,8 milliárd eurós spórolás a nyugdíjakon,  egymilliárd a családi pótlékon, 2,5 milliárd a betegbiztosításokon, és még egymilliárdot találni kell… hogy a nyugdíjterhek növekedését behajtsák.


 A «Világ orvosai» jelentése alapjánSpanyolországban  873 000 személy veszítette el az ingyenes gyógyításhoz való jogosultságát a szigorítások révén. 16%-uk nyugdíjas. Brüsszel követelésére Mariano Rojiy konzervatív kormánya 2012 szeptemberében vezette be az intézkedéseket.   


 Az 1977-es amnesztiatörvény alapján négy volt rendőr ellen egy spanyol bíróság elutasította a letartóztatási parancsot. A francoisták annak idején köztársaságiakat kínoztak meg.  


 A marokkói kormány  a nemzetközi hitelezőknél elkötelezte magát, hogy deficitét 2013-ben a GDP 5,5%-ára mérsékli. Csökkenteni fogja a lakosságnak a bázistermékekre (cukor, liszt, benzin…) nyújtott segítségét.


 Dél-Afrikában tovább folynak a sztrájkok az autóiparban és a kereskedelemben, valamint az Amplats platinabányáiban a 3 300 munkást elbocsátó elképzelés ellen.


 Bangladesben több, mint 200 ezer textilmunkás tüntet Dacca utcáin a hét eleje óta 100 dolláros bért követelve a jelenleg ennek harmadával szemben. A szakszervezetek tárgyalnak. A munkáltatók csak 20%-ot ígértek tegnap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.