2013. szeptember 18., szerda

Görögország


Pedagógusok tömegsztrájkja  


A pegagógusok és nyugdíjpénztárak dolgozói ötnapos, meghosszabbítható sztrájkba léptek hétfőn a trojka (EU, EKB, IMF) programok keretében kikényszerített elbocsátási hullámmal szemben az Olme szakszervezet felhívására.

Athénben hétezren tüntettek, Thessalonikiben tízezren a rendőrség szerint. A középfokú oktatásban különösen magas a sztrájk követése, 90 %-os. Athénben a transzparenseken ilyen feliratokat láthattunk: «Nemet a kormány, az EU, az IMF politikájára!», «Ingyenes közoktatást. Egyetlen pedagógus, egyetlen tanuló sem felesleges!».

A program előírja, a hónap végéig 12500 köztisztviselő, az évvégéig 25000 rendelkezési állományba kerül bére 75 %-ával, aztán 2014 márciusáig vagy áthelyezik vagy elbocsátják. Egy ebben a rendelkezési állományban 1000 eurót kereső ötvenéves pedagógus: «a kormány gúnyolódik a köztisztviselőkön, nem fog semmilyen más posztokra áthelyezni minket, egyszerűen el fog bocsátani minden végkielégítés nélkül 2014 márciusában». Minden közszolgáltatásban csökkentik a létszámot, a munkanélküliség pedig újabb rekordokat dönt.  

Stella Traga, tanítónő: «Minden köztulajdon, minden közintézmény veszélyben van, az oktatás, az egészségügy, az energia, a víz. Ezt a politikát meg kell döntetni és olyan kormány kell, amely ezt viszi végbe!».



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.