2013. szeptember 13., péntek

Többezer eladósodott település a Dexia ajánlotta «mérgezett» kölcsönök következtében


 


1987-ig a francia települések pénzügyeiket a köztulajdonú CAECL bankkal segítségével intézték. Ezt privatizálták 1987-ben, lett belőle CFL, majd 1996-ban Dexia.

2000 elején a Dexia konstatálta, hogy a települési kölcsönök lejártukhoz közelednek. Ekkor javasolta nekik, hogy a kölcsönt ugyanolyan éves költséggel, de előnyösebb feltételekkel újrastrukturálja egy hosszabb periódusra. Így történt, hogy a települések 2030-ig, 2040-ig újból eladósodtak. Ezeknek a struktúrált kölcsönöknek van egy tisztán fiskális elemük, egy devizaopció (gyakran a svájci frankkal paritásban). A települések kölcsönei pénzpiaci szereplők lettek.

A Libération 5 500 helyhatóság érintettségéről beszélt 2009-ben, a Számvevőszék 2011 júliusában ezeknek a mérgező kölcsönöknek a nagyságát 10-12 milliárd euróra becsülte (a 160 milliárdos összes köztartozásból), amely «magas kockázatot jelent… a termék struktúrája, hosszabb ideje és illékony indexációja miatt».  

A Dexia Belgiumban is önkormányzatokat jutattott csődközelbe, mivel azok pénzét olyan kötvényekbe fektette, melyek egyszerűen elúsztak… Felelős nincs, s az üres kassza feltöltése végett  a helyi adó emelése lesz a "megoldás".  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.